Yeni bir yıla geçmeye yaklaştığımız günlerde çoğumuzun içinde yeni umutlar, yeni planlar, geleceğe dair beklentiler ve hayatımızla ilgili yeni kararlar alma heyecanının tatlı telaşı oluşur. Bu ‘’yeni olma’’ hali her birimizin yaşantısında bir yere dokunur. Bu yüzdendir ki inancımıza ve kültürlerimize göre kimimiz eğlenceyle, kimimiz dileklerle, kimimiz dualar ve ritüellerle karşılarız yeni yılı. Bu geleneklerden yola çıkarak hem sizler için hem kendim için ülkelerin farklı yeni yıl kutlama ritüellerini araştırdım. Ben bu yıl Brezilya geleneği olan ‘’Beyaz Giyme’’ konseptini uygulayacağım, siz de isterseniz kendinize göre eğlenceli olabilecek bir ülke geleneğiyle yılbaşı gecenize renk katabilirsiniz.
Türkler; Yeni yılda, ağaç süsleme geleneğinin Türk Mitolojisine özgü bir kültürden esinlenerek dünyaya yayıldığını biliyor muydunuz? Türklerin yeniden doğuş bayramı olarak kutladıkları Nar-Dugan Bayramında, 21 -22 Aralık gecesi inanışa göre gece ile gündüz arasında bir savaş çıkıyor. Bu savaşın galibi güneş oluyor. Bu galibiyet Nar-Dugan Bayramı (Doğan Güneş) olarak kutlanıyor. Kutlama töreninde aileler bir araya gelerek ‘’Hayatı Ağacı’’ adını verdikleri akçam ağacını süslüyorlar, dilek ve isteklerini ağaca asıyorlar, yeni kıyafetlerini giyerek ağacın etrafında dans ederek şarkı söylüyorlar.
Avrupa’ya göç eden Türkler aracılığıyla bu gelenek diğer kültürleri de etkileyerek dünyaya yayılıyor.
Çin; her yeni yılda evler, bir önceki yıla dair şanssızlığı ve kötü ruhları kovmak amacıyla temizlenir. Bununla birlikte çocuklara şans getirmesi adına kırmızı zarflarda para dağıtılıyor.
Danimarka; yılbaşı kutlama kültüründe komşularının kapı önlerinde tabak kırma geleneği var. Komşunuz kapınızın önünde ne kadar çok tabak kırdıysa yeni yıla o kadar şanslı giriyorsunuz.
İtalya; İtalyanlar yılbaşında kırmızı iç çamaşırı giyme geleneğini başlatanlar. Böylece yeni yılı kırmızı iç çamaşırı giyerek karşılayınca o yılın şanslı geçeceğine inanılıyor.
Macaristan; Budapeşte’de bulunan dev kum saatinin tüm kumlarını dökmesi 1 yıla denk gelecek şekilde kurgulanmış. Yeni yılda kum saatinin tekrar çalışması için 4 kişinin yardımıyla saatin döndürülmesi gerekiyor.
Şili; yeni yıl geleneğinde gece yarısı bir kaşık mercimek yemenin, yeni yılda iş hayatının verimli geçmesini sağladığına inanılıyor.
Romanya; yeni yılda ayı postu giyen insanlar sokakları gezip dans ediyor. Bu sayede kötü ruhların uzak durduğuna inanılıyor.
Yunanistan; yılbaşı arifesinde komşular birbirlerinin kapı önlerine soğan asıyorlar, soğan yeniden doğuşu simgeliyor. Ertesi sabah, evdeki çocukların kafasına aynı soğanla vurarak uyandırmak, onlar için bir gelenek.
İspanya; yeni yılın mutluluk getirmesi için gece yarısında saatin 12 kez çalmasıyla birlikte 12 tane üzüm yiyorlar.
Finlandiya; yılbaşı gecesi yoğun ateşte eritilen kalay soğuk su dolu bir kaba bırakılarak ortaya çıkan şekil yorumlayarak bir yılın nasıl geçeceğini tahmin etmeye çalışıyorlar.
Kolombiya; Yılbaşı geleneği olarak yatakların altına 3 adet patates koyuluyor. Patateslerden biri tam soyulmuş, biri kısmen soyulmuş ve diğeri soyulmadan yatağın altına bırakılıyor. Gece yarısı olduktan sonra herkes gözleri kapalı şekilde yatağın altından patatesi seçiyor seçtikleri patatese göre o yıl içerisinde maddi açıdan nasıl bir yıl geçireceklerini yorumluyorlar.
Soyulmuş patates, maddi sorun, soyulmamış bolluk ve bereket, yarı soyulmuş olansa stabil bir maddi geçim anlamına geliyor.
Avustralya; Yeni yılda tüm şehir ve kasabalarda gece yarısıyla birlikte havai fişekler eşliğinde kutlama yapıyorlar. Sidney Liman Köprüsü ve diğer köprülerden, iskele ve nehir kıyılarından havai fişek gösterileri yapılıyor ve havai fişeklerin ışıkları su üzerinde parlamasıyla büyüleyici bir atmosfer oluşuyor. Avustralya halkı da piknik sepetlerini hazırlayıp en iyi izleme noktalarında bu muhteşem anın tadını çıkarıyorlar.
Brezilya; herkes yılbaşı gecesinde beyaz renk kıyafet giyiyor. Bunun iyi şans ve huzur getireceğine inanılıyor.
Bu yıl gönlünüzden geçirdiğiniz, sizi ve yaşamı destekleyen tüm isteklerin gerçek olması dileğiyle yeni yılınız kutlu olsun.
Comentários