top of page

ÖNEMLİ BİR DÖNEM: GEBELİK


 


Herkese merhaba...


Biz kadınların bolca dikkat ettiği ve okuyup öğrendiği, kilolarının arttığı, ödemleri ve belki bazı hastalıkları da beraberinde getirebildiği bir dönemden bahsedeceğiz.


Embriyonun ana rahmine yerleşmesinden sonra başlar ve hatta belki de planlı gebelik düşünülüyorsa çok öncesinde folik asit takviyeleriyle.


Evet folik asit takviyesi bu dönemde çok önemlidir, peki neden ?


Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir.




Hamilelik döneminde ve öncesinde anne adayı folik asit düzeyinde eksiklik yaşıyorsa mutlaka takviye almalıdır. Doğal besinlerle tam olarak almak mümkün olmayabilir. Eksikliği söz konusu olduğunda ise bebeklerde sinir tüp bozukluğu (sinir tüp defekti) hastalığı olan spina bifida görülebilir. Spina bifida, beyin ve omuriliği oluşturacak olan tüpün embriyonun gelişimi sırasında düzgün kapanamaması sonucu meydana gelir.

Planlı gebeliklerde 3 ay öncesinde ve gebelik süresince de ilk 3 ay kullanımına önem verilmelidir. Gebelik öncesinde sağlıklı diyete ek olarak günlük 400 mcg içeren multivitamin alınmalıdır. Daha önceki gebeliğinde nötral tüp defekti sorunu yaşayan gebeler 4 mg almalıdır.


Gebelik öncesinde sadece folik asit düzeylerini dikkate almak yeterli olmayacaktır, bununla beraber:

*Sigara, alkol ve madde kullanımını durdurmak

*Fenilketonürili kadınlar için düşük fenilalaninli diyet

*Diyabet yönetimi

*Vücut ağırlığını optimum seviyelere getirmek ve durdurmak önemlidir. (Hamilelik sonunda 12-14 kilo almış olmak normal kabul edilebilir.)


T.C. Sağlık Bakanlığının gebelere demir destek programı ile tüm gebelere 2. trimester'dan başlayarak 6 ay ve doğum sonu 3 ay olmak üzere toplam 9 ay süre ile günlük 50-60 mg demir desteği sağlanmaktadır.

D vitamini destek programıyla ise tüm gebelere gebelik süresince 6 ay ve doğum sonrası 6 ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle günlük tek doz 9 damla D vitamini desteği sağlanmaktadır.




Hamilelik döneminde:

· Detoks yapılmamalıdır. Sebze ağırlıklı beslenilebilir.

· Bitki çayları tüketilmemelidir.

· Ağır metal içeriklerinden dolayı balıklar çok iyi temizlenmelidir.

· Bazı araştırmalara göre ilk haftalarda maydonoz, nar, patlıcan ve tarçından uzak kalınmalıdır.


Fazla kilolarda kalınan gebelikte birinci trimester'da (0-3 ay) bir diyetisyen gözetiminde kilo vermek sağlık açısından doğrudur. 2 ve 3. aylarda ödemlerin başlamasıyla beraber kilo artışları görülebilir. Bu dönemdeki ödemin maalesef ki kesin bir çözümü olmamakla beraber bol su içmek, bol yürüyüş ve tuzlu besinlerden uzak kalmak faydalı olacaktır. Son trimester'da ise (6-9.ay) bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için sağlıklı kilo artışları normaldir. Aynı zamanda son trimester'da w-3 yönünden zengin (avakado, ceviz, somon) beslenmek çok önemlidir.




GEBELİKTE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR

· Gestasyonel (gebelik) diyabeti

· Obezite

· Bulantı ve kusma

· Reflü

· Kabızlık



BULANTI VE KUSMAYI AZALTABİLECEK YİYECEKLER

· Yağsız tostlar

· Yulaflı, lifli bisküviler

· Sıcak-soğuk sütlü içecekler

· Çorba, ekmek, sandviç

· Haşlanmış patates

· Tavuk eti gibi az yağlı etler

· Meyve salataları


Hamilelik sürecinin nasıl geçtiği kişiden kişiye göre değişebilir. Siz de sürecinizin gidişatına göre en güzel hamilelik dönemini geçirebilirsiniz. Kendinizi canınızın çektiği şeylerden mahrum bırakmayın, sadece kendinizi tatmin edecek kadar tüketin, aşırıya kaçmamaya çalışın. Unutmayın ki bu dönemin de kendine has güzellikleri vardır. Anın tadını çıkarın..

Sağlıcakla kalın.


 

留言


bottom of page