top of page
Tamu Karaağaç

Ömrünü Sanata Adamış Bir Dava Adamı

Çok değerli bir yazar olan Mehmet Emin Ulu hakkında tüm merak edilenleri kendisine sorduk. Kıymetli vaktini ayırıp cevapladığı için kendisine gönülden teşekkürlerimi sunarım...






1- Öncelikle sizi tanımak isteriz. Mehmet Emin Ulu kimdir?


Mehmet Emin ULU


1953 yılında Tokat’ta doğdu. İlk ve ortaokulu Almus ilçe merkezinde bitirdikten sonra, Tokat il merkezine yerleşti. Gazi Osman Paşa Lisesini 1972 yılında bitirdi. Bir ara Diyarbakır Eğitim Enstitüsüne devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1978 yılında mezun oldu. 1979 yılından itibaren çeşitli illerde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı. 1986 yılından itibaren Önce Cumhuriyet Üniversitesi, daha sonra Gaziosmanpaşa Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Cumhuriyet Üniversitesinde Halk Edebiyatı dalında Yüksek Lisans yaptı. 2004 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak emekliye ayrıldı.

Yabacı Dili: Fransızcadır.

Türk Dünyasına ait bütün Orta Asya Şivelerini ve Kiril alfabesini bilmektedir.

Tokat El Sanatları Derneğinin Kurucu Üyesidir. M. Emin ULU, halen Kurucu Üyesi Olduğu Tokat Şairler ve Yazarlar Derneğinde beş yıl başkanlık yaptı.

Üniversiteye girdikten sonra 1975 yılında Çapa Yüksek Öğretmen Okulu sınavlarını kazandı. Aynı yıl Çapa Yüksek Öğretmen Okulu akşam derslerine bir süre katıldı. Yahya Kemal Cemiyetinin Kubbe Altı Seminerlerine 1975–1978 yılları arasında dört yıl ara vermeden devam etti. MTTB’nin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Cemil Meriç, Necip Fazıl Kısakürek gibi şair ve düşünce adamlarından ders gördü. Enstitüyü başarıyla tamamlayarak sertifika aldı.

1978 yılında öğretmen olduktan sonra, kendini eğitime ve edebiyata adadı. 1978- 2004 yıllarında çeşitli dernek vakıf ve kültür kuruluşlarında uzun yıllar idarecilik yaptı. 1992–1998 yılları arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kültür Şube Müdürlüğünü vekâleten yürüttü.

Eski Tokat Valisi rahmetli Recep Yazıcıoğlu zamanında Tokat Kültür Araştırma, Geliştirme ve Yaşatma Vakfını kurdu. Bu vakıfta yıllarca müdürlük yaptı. Türkiye’nin Erzurum Atatürk Üniversitesinden sonra en kapsamlı Halk Kültürünün Arşiv alt kayıtlarının toplanmasını sağladı. Tokat’ta araştırmaya dayalı ilk dergisi olan “Tokat Kültür Araştırma Dergisini bu vakıfta çıkardı.

Tokat Şeyhülislâm Araştırma Merkezi’nde Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay Beyin müdür olduğu dönemde Müdür Başyardımcısı olarak uzun yıllar görev yaptı. Bu merkezde yapılan “Bilgi Şölenleriyle” Tokat Kültür Tarihinin ortaya çıkarılmasında katkıda bulundu. Özellikle Türk Edebiyatı, Milli Gençlik, Yeni Kervan, Bizim Külliye, Türk Dili, Kervan, Kümbet, Tokat Kültür Araştırma, Diyanet Çocuk, Erciyes, Bay, Ekin, Sur ve Çınar gibi dergilerde ve Almanya’da NATO Bülteninde; mahalli ve yaygın basında sayısız deneme, makale, hikâye, şiir ve araştırma yazıları çıktı.

TGRT’ de yayınlanan dokuz bölümlük “Dile Gelen Anadolu” belgeselinin tamamının; TRT 2’de ve sonradan TRT’nin birçok kanalında yayınlanan “Canım Yurdum” belgeselinin “Tokat” bölümünün metin yazarlığını yaptı.

“Hey Onbeşli Onbeşli” isimli TRT 1, TRT 2, TRT İnt., “Türkiye’deki Dünya” isimli TRT İnt. (2005) Karadeniz TV ve mahalli TV’lerde defalarca yayınlanan belgesellerin danışmanlığını yaptı.

Tokat Kanal 60’ın kuruluşunda yer aldı.

Çocuk Edebiyatçıları ve Sanatçıları Derneğinin kurucu üyesidir. Bu derneğin çocuklar için hazırladığı iki yüz eserin hazırlanmasında doğrudan ve dolaylı yoldan katkısı oldu.

1996 yılında THK 8. Sanat Ödülleri yarışmasında “Anı” dalında jüri özel ödülü aldı. Yeni Kervan Dergisini Yılmaz Erdoğan’la birlikte çıkardı.

Türkiye İş Bankası tarafından çıkarılan Kültür Sanat Dergisinin “Tokat” sayısının hazırlanmasında öncülük etti. 1986 Yılında yayımlanan ”Melik Gazi Çocuk Hikâyeleri” Çocuk Edebiyatında, kendi türü bakımından ilk örnek gösterilerek, antolojilerde yer aldı.

Ünlü Dünya Şampiyonu Hüseyin Akbaş’ın hayatını anlatan “Hüseyin Akbaş Efsanesi” adlı eseri, Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklendi. Tokat Valiliği tarafından 1989–2005 yılları arasında yayımlanan “Tokat Kültür Araştırma Dergisi”nin Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı.

Tokat Şairler ve Yazarlar Derneğine ait Uluslar arası bir edebiyat dergisi olan “Kümbet Dergisi”ni 1999 yılından bu yana bir ekiple birlikte çıkarmaya devam ediyor.

Yeni Kervan Dergisinin yayın kurulu üyesidir.

Türk Edebiyatı Dergisi ve Kültür Bakanlığının Ortaklaşa Yaptıkları Ömer Seyfettin Hikâye Yarışmalarında: 2000 yılında “IRMAKLAR YILDIZ AKAR” isimli hikâyesiyle ikincilik ödülü aldı.

2001 yılında “ YEŞİL YOKUŞUN BİLLUR KUŞU” hikâyesiyle Türk Dünyasından da katılımcıların olduğu üç yüze hikâyeci arasında dördüncü oldu.

2002 yılında “HOROZ PROFESÖRÜ” adlı hikâyesiyle beş yüzü aşkın hikâyeci arasından en iyi ilk on hikâyeciden biri olarak, jüri özel ödülü aldı.

Bu başarısıyla Ömer Seyfettin Hikâye yarışmalarında; üç yıl üst üste ödül alan ilk hikâyecilerden biri oldu.

2007 yılında Yayımlanan “Kaf Dağına Yolculuk” adlı “fantastik ve mistik masal romanı,” Türk-İslâm Edebiyatında üç konuda ilkleri ortaya koyması bakımından hakkında üniversite öğretim üyeleri tarafından makale yayımlandı.

TUNA’YA DOĞRU (Tarihi Roman- 2016 Yılında Semerkand Yayınevi tarafından yapılan yarışmada en iyi dört tarihi romandan biri seçildi)

KARDELENLER SABAHI (Tarihi Roman- 2017 Yılında Genç-Okur dergisi tarafından yapılan yarışmada mansiyon ödülü aldı)

KUTSAL VATANIN MUKADDES YOLCULARI (Tarihi Roman- İLESAM-AKÇAĞ Yayınları 2018 Yılı Roman Yarışmasında Birincilik Ödülü Aldı)

Yazarlar Birliği ve İLESAM Üyesidir. Bu güne kadar yüzden fazla esere imza attı.

Eserlerinden Bazıları Şunlardır:

Tiyatroları: Anadolu Şahlanıyor, Çanakkale Geçilmez, Tuna’ya Doğru, Suç, Hızır Paşa, Yeniden Doğuş, Hey Onbeşli Onbeşli, Hangisi Haklı, Büyük Müjde gibi eserleri yüze yakın sahnelenmiştir.

Diğer Eserleri: 100. Yılda Almus, Asker Mehmet, Almus Tanıtım Broşürü, Tokat (Komisyon), Almus İlçesi Eğitim Rehberi (broşür), Ali Paşa, Akıncı Kalesi, Gıjgıj Baba, Sel, Emanet, Bahar Bayramı, Dur Melik Gazi (Melik Gazi Çocuk Hikâyeleri). Hüseyin Akbaş Efsanesi (Bir Güreşçinin Biyografisi). Hey Onbeşli Onbeşli (Tokat Şiirleri Antolojisi), Gönülden Gönüle, Bir Damla Nur, Bir Başka Aşk (Şiir), Güvercinlerin Dili (Çocuk Masalları ve Hikâyeleri), Beyaz Karanfil, Kadife Yürekli Kız, Şeker Tarlası (Çocuk Hikâyeleri).Tarihi Eserlerle Tokat (Nuri Gençle Beraber). Irmaklar Yıldız Akar, Yeşil Yokuşun Billur Kuşu, Horoz Profesörü, (Hikâyeler). Tokat Kitabeleri (Araştırma- Mehmet Mercan’la birlikte), Alperenler Cenneti Tokat (Araştırma-Derleme- Kasım 2004). Siyah Şeytanlar İmparatorluğu, (Araştırma), Kaf Dağına Yolculuk (Roman), Kazâbâd’dan Üzümören’e (Araştırma) Belgelerle 1315’lerin Dramı (Araştırma, Tarihi Belgesel Roman), Hey Onbeşli Onbeşli (10 Kitaplık Seri Roman) Gül Yağmurları (Hikâyeler), Değişimde Yeni Umut Yeşilyurt (Araştırma), Suşehri Broşürü… Üstün Zekâlı Çocuklarla İlgili 10 Kitaplık Eğitim Seti. Ali Tepe (Biyografi), Yeşil Yüzgeçli Minik Kefal, Atasözü ve Deyim Öyküleri (10 Kitaplık set), Güvercinlerin Salası (Hatıra)

Erkilet Var Pazar Var (Araştırma) , Geçmiş Zamanın Gölgesinde Bir Avuç Alın Teri (Araştırma-İçişleri Bakanlığı Yayınları).

Yurt Dışı Baskı Yapan Kitabı: Hey Onbeşli Onbeşli (Azerbaycan)

Yurt Dışı Makale: Yeni Ufuklar Yeni Umutlar Doğurur (Teveren NATO Bülteni- Almanya )

Basılmış Masalları: Yapma Bebek, Beyaz Balık, Balküpü, Ala Geyik, Beyaz Güvercin, Sevimli Tilki. Masal Saati, Masal Sokağı, Masal Kuşağı, Akıllı Tilki Bal Topluyor, Aynalı Keçi İp Atlıyor, Bir Böcek Bir Kelebek, Çil Horozla Çoban Köpeği, Kahraman Kartal, Ormanda Konser, Beyaz Boynuzlu Ceylan, Küçük Tavşanın Büyük Yemini, Şaşkın Ördek İz Peşinde, Mini Tırtıl Şarkı Söylüyor.


Senaryoları:

Çiçekler Sevgi Açtı, Asker Mehmet, Yeniden Doğuş, Hey Onbeşli Onbeşli: (1315 Cephe Gerisindekiler–96 Bölümlük TV Dizisi- Tokat Ve Osmanlı Tarihinin 1914–1922 bölümünü belgelere dayanarak anlatan destanî bir aşk hikâyesi.), Baloncu Dede, Kuru Bir Yaprak, Komşu Hakkı.



2- Hangi edebi metin türlerinde eserler verdiniz?

Tiyatro, şiir, hikâye, senaryo, hatıra, roman, masal, biyografi, araştırma, derleme, tarih, broşür…


3- Kitap yazmaya karar verişiniz nasıl gerçekleşti? İlk defa ” ben yazar olacağım ” sözünü ne zaman söylediniz?

Bu iş elbette üniversite hayatımda gördüğüm, tanıdığım; Ahmet Kabaklı gibi, Mehmet Kaplan gibi, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç gibi meşhurları tanıdıktan sonra bende yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

“Ben Yazar Olacağım” dediğim zaman, Necip Fazıl Kısakürek’in elini öpmeye uzandığım zamandır.

4- İlk kitabınızı yazmanız ne kadar sürdü ve esin kaynağınız kim oldu?

İlk kitabım “Güvercinlerin Dili” diye bir çocuk kitabıdır. Elbette ilham kaynağım çocukların gözlerindeki parıltılardır.



5- Eserlerinizde oluşturduğunuz karakterlerinizin hayatla/ gerçekle bağlantısı nedir?

Gerek romanlarımda, gerek hikayelerimdeki kahramanların hemen hepsi ya gerçek kişilerdir, ya da gerçeğe yakın kişilerdir. Tarihi romanlarımın çoğu gerçek kişilerdir. Yalnız masal ve kurgu romanlarımdaki kahramanların bir kısmı hayali kişi veya varlıklardır.


6- Düşüncelerinizi onca kişiyle paylaşmak nasıl bir duygu?

Bu duyguyu zaman zaman okur-yazar buluşmasından yaşıyorum. Okurlarım eserlerimi okuduktan sonra bir övgü ile beni karşılıyorlar. İnsan yüreğine girip onlardan bir hayır dua, bir güzel söz duymak elbette çok hoş. Yazdıklarınız vatan, millet, devlet, birlik, beraberelik, yardımlaşma ve her şeyden önce “yaratılanı severiz yaratan dolayı” anlayışında olunca, hem yazdıklarınız hem de eserlerimizi okuyanlar arasında sevgiden bir dünya oluşuyor. O sevgi dünyasının bir gün bütün evreni çepeçevre kuşatacağını düşünürek, mutluluğun asude demlerini yaşıyorsunuz.


7- Yazar olmaya hevesli kişilere yön verici / yol gösterici bir öneriniz var mı? Bu sizi yazarken motive eden birşey de olabilir.

Daha önce de ifade etttiğim gibi yazmak benim için nefes almak kadar önemlidir.

Yazmak yaşamak, yazmak sevda, yazmak heyecan, yazmak uhrevi bir yolculuk, yazmak aşk…


8- Hazırlık aşamasında olan eserleriniz var mı?

Elbette, şu anda matbaada basılmakta olan “Prizma Harekâtı” adlı fantastik romanım var. Yine Şubat 2022 yılında çıkacak “Güvercinleri Selası” adlı hatıra türünde bir eserim var.

Ayrıca, bilgisayarımda baskıya hazır yüz kırktan fazla hemen hemen her türden eser var.

Daha birkaç hafta önce başladığım ve uzun soluklu bir roman olarak düşündüğüm “Güle Dönen Sevda” adlı “Peygamber Efendimizin Hayatını Konu alan” bir romanı yazmaya devam ediyorum.

Yine “Yeniden Diriliş” isminde tarihi bir romanımı yazmaya devam ediyorum.

İliginiz teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum.




Comments


bottom of page