top of page

ÇAĞIMIZIN POPÜLER DİYETİ : KETOJENİK DİYET


 


Herkese merhabalar..

Bugün günümüzde popüler hale gelmiş ketojenik diyeti inceleyeceğiz..

Ketojenik diyetin günümüzde hızlı kilo verilmek için kullanılmasının aksine tıpta epilepsili (beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur) çocukların durumunu düzeltmek için kullanılan bir beslenme çeşididir. İçeriği ise yeterli protein, yüksek yağ ve düşük karbonhidrattan oluşur. Mutlaka bir diyetisyen denetiminde sürdürülmesi gereken bu diyet tarzı uzun süre kesintisiz devam ettirilmesinde ise sağlık açısından sorunlara yol açabilmektedir.



Ketojenik diyet tarzları üçe ayrılır:

· Standart ketojenik diyet

· Yüksek proteinli ketojenik diyet

· Hedefe yönelik ketojenik diyet


Standart ketojenik diyet; çok düşük karbonhidrat, orta miktarda protein ve yüksek yağ içerikli bir beslenme vardır.

Yüksek proteinli diyet; standart ketojenik diyetten farkı daha yüksek protein içermesidir.

Hedefe yönelik ketojenik diyet; daha gelişmiştir daha çok sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından diyetisyen kontrolünde yürütülmelidir.



Ketojenik diyetin temelinde vücuda alınan karbonhidrat miktarını büyük ölçüde azaltmak vardır. Karbonhidrat alımının azaltılması ile bu durum vücudu ketoz adı verilen metabolik bir duruma sokar. Ketoz durumunda vücut enerji için karbonhidratlar yerine yağ harcamaya başlamıştır.


Ketojenik diyet, doğru tarzda ve diyetisyen kontrolünde yapıldığında sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve çeşitli tıbbi sorunların hastalıklar için risk faktörlerini en aza indirebildiği görülmüştür. Vücut yağını azaltmada, HDL kolesterol seviyelerinde, kan basıncı ve kan şekeri gibi kalp hastalıklarının çözümünde destekçi olduğu araştırmalarda görülmüştür. Burada dikkat edilmesi gereken bu beslenme tarzının size uygun olup olmadığı bir diyetisyen tarafından kontrol edildikten sonra gözetim altında ilerlemesidir.



 

Comments


bottom of page