top of page

YENİ YILDA YENİ BESLENME ÇEŞİTLERİ


 

Herkese merhabalar…

2022'yi geride bırakırken bütün umutlarımızla, güzelliklerin karşılamasına odaklanarak 2023’e girmeye hazırlanıyoruz. Peki, yeni yılla beraber daha da yaygınlaşan beslenme tarzları nelerdir gelin hep birlikte bakalım.

Dünya takip edemediğimiz bir hızla değişip gelişirken en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan beslenme de farklı tarzlara bürünmekten geri kalmıyor.

Doğru beslenme” kavramının uzun yaşamla, sağlıkla ilişkili olması insanların bu konu üzerine düşmesine ve kendi tarzlarına ve sağlıklarına iyi gelebilecek beslenme çeşitlerini araştırmaya, uygulamaya yönlendirdi.

Kişiler bir beslenme tarzını hayatına adapte etmek için bazı kriterlerinin yerine gelmesine dikkat ediyor bunlar:

1) Sağlık ve uzun yaşam

2) Pratiklik

3) Hayat yaşayışına ve beslenmesine uygun olan

4) Sürdürülebilirlik


İnsanların yukarıdaki kriterlerine uygun ve 2023’de de ismini daha fazla duyacağımız beslenme çeşitlerini incelersek bunlar; vegan beslenme, raw food beslenme, pesketaryen beslenme, mind beslenme ve paleo beslenmedir.



Vegan Beslenme:

Vegan beslenmede hayvansal ürünlerden komple uzak durmak tercih edilir. Bu yüzden de bu beslenme çeşidinde bitkisel proteinler, hayvansal proteinler tüketilemediğinden daha önemli hale geliyor olmaktadır. Bitkisel protein kaynağı olarak ise badem, kaju fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi besinler tercih edilmelidir.

Çinko, demir ve kalsiyum eksikliği yaşamamak için ise bol yeşil sebze, kuruyemiş, tohum, baklagil ve tahıl ürünlerini tüketmeleri gerekiyor.

Bir diyetisyen gözetiminde sürdürülen vegan beslenmenin birçok hastalığa iyi geldiği, vücut kitle indeksini ideal aralıklara çektiği, kişide cildi güzelleştirdiği, anksiyete ve migrenle başa çıkmayı kolaylaştırdığı görülmüştür.


Pesketaryen Beslenme:

Bu beslenme tarzında et kaynaklarından sadece balık ve diğer su kaynakları tüketilir. Onun dışında normal beslenme devam eder.

Vegan beslenmenin zaten faydalı olduğundan bahsetmiştik, pesketaryen beslenme ona benzerliğiyle göze çarpıyor ayrıca balık tüketilebilmesiyle de bu beslenme çeşidinin omega-3, b12, fosfor ve b6 gibi vitamin kaynaklarından zengin olmasıyla kişilere daha da iyi geldiğinden bahsebiliriz.


Raw Food Beslenme:

Çiğ beslenme olarak bilinir. En basit şekliyle, 47 derecenin üzerinde herhangi bir işlem görmemiş, pişmemiş besinlerle beslenmeyi içeriyor. Sebebi yüksek ısılardaki pişirmelerin yiyeceklerdeki enzimleri yok etmeleri. Peki bu beslenme tarzında neler tercih ediliyor?

Temelde çiğ sebze, meyve, kuruyemiş ile besleniliyor ve et tercih edilmiyor. Özellikle çiğ fındık, badem, tahıllar ve kurubaklagiller bu beslenme çeşidinin bitkisel protein kaynakları. Ayrıca; raw food beslenmenin uyku kalitesini ve enerjiyi arttırdığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hafızayı kuvvetlendirdiği, cildi güzelleştirdiği ve kilo kaybına yardımcı olduğu biliniyor.


Mind Beslenme:

Beyin fonksiyonlarını destekleyen bir beslenme düzeni sağlamayı amaçlar. Bazı gıdaların tüketilmesini, bir grup yiyecekten ise uzak durulmasını söyler. Bu besin seçimini ise akdeniz tipi beslenme önerilerine uyarak gerçekleştirmeyi hedefler. Yani kısaca sebze, meyve, sağlıklı yağ ve beyaz et tüketimini savunur.


Paleo Beslenme:

Paleo diyetinde yenen besinleri temel anlamda paleolitik çağda bulunup bulunmamasına göre seçiyoruz. Dolayısıyla, işlenmemiş gıdaları seçmek bu diyetin olmazsa olmazıdır.

Doğal bir ortamda yetişmiş hayvanların etleri, balık ve her türlü kabuklu deniz ürünleri, yumurta, her türlü taze meyve ve sebzeler; çiğ olmak koşuluyla fındık, badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler; zeytinyağı, avakado gibi sağlıklı yağlar, paleo diyetinde tüketilebilen besinlerdir. Bu beslenme çeşidinin en önemli faydası kişiyi doğala yönlendirmesi ve işlenmişlerden uzak tutmasıdır.


 

Comments


bottom of page