top of page

YAVAŞ MODA

Moda ve tekstil aslında hepimizin aşina olduğu, logolarını görünce direkt bildiğimiz dünyaca ünlü markalardan küçük işletmelere kadar etik açıdan ne kadar doğru hareket ettiğimizi hem üretici hem de tüketici olarak kendimizi sorgulatacak bir akıma el atıyoruz.


YAVAŞ MODA NEDİR?

Günümüzde hızla değişen moda akımına karşı doğmuş bir harekettir. Bu hareketin temel felsefesi; uzun süreli giyilebilecek, kalitesi yüksek, modası geçmeyecek ürünler üretmektir.


HIZLI MODA NEDİR?

Moda perakendecileri tarafından, güncel moda trendlerinin podyumdan mağazalara en kısa sürede taşınmasıdır.


SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA NEDİR?

Sosyal adalet ile birlikte ekolojik bütünlüğe doğru değişime teşvik eden bir hareket ve süreçtir. Sürdürülebilir moda, moda ürünlerinin üretim yöntemlerine hitap etmekten daha fazlasını, büyün bir moda sisteminde ki değişimi içermektedir.


Bir tekstil ürününün sürdürülebilir olabilmesi için; uzun vadeli devamlılığı, atık üretmemeyi hedefleme, daha az su ve zararlı kimyasal kullanılan organik kumaşlar, adil çalışma koşulları ve çevresel farkındalık, yeniden kullanılabilir olma, dönüştürebilirlik gibi özellikleri taşımalıdır.

Peki ya sürdürülebilirliğe nasıl katkıda bulunabiliriz? Neye ihtiyacımızın olup olmadığını belirleyerek... Böylece düşünmeden, anlık göz zevkimize hitap eden ürünleri almayarak da gardırobumuzu şişirmemeye özen göstermiş oluruz.


Aldığımız ürünün üretim şartları, çalışanlarına verdiği değer (ücret politikası, çalışma koşulları gibi) ve çevreye verdiği zararları araştırarak sadece maddi değil, manevi açıdan da ne kadar doğru bir tercih yaptığımızı bilerek hareket edebiliriz. Bunu öğrenmek için markaların iletişim hatlarından sorgulayabilir, ulaşamıyorsanız medya arşivi sayesinde hakkında daha önceden yapılmış tüketici yorumlarına ve haberlerine ulaşarak bilgi edinebilirsiniz. Sahip olduğunuz ürünlerin dönüşümünü sağlayabilirsiniz. Eski bir kot pantolonunuzu keserek şorta dönüştürmek, uzun kollu tişört ve bluzlarınızı keserek crop top, askılı gibi modellere dönüştürmek, basic bir tişörtümüzü daha hareketli hale getirmek gibi yöntemlerle elinizdeki ürünün kullanım süresini arttırabilirsiniz.



Comments


bottom of page