top of page

Uykusuzluğa bir şiir: Epik High- Sleepless In__

İnsanlar için müzik dinlemek neredeyse içgüdüsel bir dürtü, beslenmek isteyen bir açlık gibidir. Hepimizin severek dinlediği, gönlünde özel yeri olan şarkılar, albümler ve sanatçılar vardır. Bazen, müziğin bizlere anlatacak hikayeleri olur, bu hikayeleri dinlerken hayallere dalar ve kendi hayatımızdaki yerlerini düşünürüz. Bu hikayelerin en güzel yansıması olan konsept albümler, sanatçılarının insanlara anlatmak istediği şeylerin özel bir sunum halidir. Biz de bu yazı serimizde bazı sanatçılar ve onların konsept albümlerinden bahsederek sizlere bu hikayeleri aktarmaya çalışacağım.


Serinin başlangıcı olarak ise kıdemli hip-hop üçlüsü Epik High’ın 2019 tarihli EP’si sleepless in______ (uykusuz olarak__)’in hafif ve ilgi çekici olacağını düşündüm.

Toplam yedi parçadan oluşan bu kısa albüm, “Uyumakta zorlanıyor musunuz?”, sözleri ile başlayan bir hikaye anlatıyor. Uykusuzluk üzerine bir hikaye kurgulayan albüm her şarkısında uyku sorunları yaşayan insanların hayatlarındaki farklı anlardaki hisleri ve sorunları üzerinde derin tartışmalar açıyor.



Bu sene yirminci yıllarını kutlayan grup, bu albüme kadarki dönemde sayısız şarkı yaratması nedeniyle kendilerini kıstırılmış ilhamsız bulduğu bir dönemde yaratılmış bir albüm. Grubun yüzü sayılan üyesi Tablo’nun daimi uykusuzluk hastalığı yaşaması ve bunu da aynı durumdaki diğer insanlar için oldukça açık şekilde ifade etmesi ile, uykusuz insanlara adanmış bir şarkılar serisi ortaya çıkmıştır.

Albümdeki şarkıların farklı ilhamları, grubun albüm belgeselindeki sözleri ile, “Bir insanı uykusuz yapan nedenlere baktığınızda o insan için değerli şeyleri ve o insanın en çok neyden korktuğunu aynı anda görürsünüz.” şeklinde açıklanabilir. Albümün öne çıkan şarkısı “Lovedrunk” (Aşk Sarhoşu) tonu ve müzik klibi ile duygusal ifadesi oldukça güçlü, anın içinden duyguları anlatan bir parça.


Epik High grubu

Korece ve İngilizce şarkılardan oluşan bu albümdeki hiçbir sözünü anlamasanız bile bu şarkıları dinlerken kendinizi düşünceler içinde bulacaksınız. Yalnızlık, çaresizlik, aşk ve geçmişe duyulan özlemi kendi içinizde görebileceksiniz.

Melodik olarak dinlendirici, yumuşak tonlardaki şarkılar, grubun diskograifisindeki daha agresif veya hüzünlü şarkıların arasında gizemli bir sakinlik ve rahatlık sağlıyor.

Özenle sıralanmış şarkılar gittikçe yavaşlayarak uykusuz anlarınızda size eşlik ediyor, gecenin geç saatlerinde kendinizi bir umutsuzluk halinde bulmuşken düşüncelerinizden adım adım kurtulup uykuya dönmenize yardımcı oluyor. Grubun hayranlar tarafından bu konu hakkında yönlendirilen sorulara cevaplarından bu gizemin kasıtlı olarak albüm içinde kurgulandığını görebiliyoruz.

Albüm sadece biz insanlar için de değil! Albümün kapanış şarkısı, Lullaby For A Cat (Bir kedi için ninni) hayvan dostlarımıza özel bir hediye. Temposu ve ses rengi ile kedilerin de favorisi. Bu şarkı çaldığı sırada kedilerin sakinleşmesi ve hatta uykuya geçmesi bir çok hayran tarafından hala büyük şaşkınlık ile karşılanıyor.

Sizde uykusuz ve stres dolu bir dönemden geçiyorsanız bu albümün size eşlik etmesi için bir şans tanıyın.





Kommentare


bottom of page