top of page

Türkiye'nin İlk Moda Evi Olan Botter Apartmanı'nın Hüzünlü Hikayesi


 


Taksime yolu düşen hemen herkesin önünden defalarca geçtiği Botter Apartmanı , mimarisiyle olduğu gibi hüzünlü hikayesiyle de son derece ilgi çekici. İstiklâl Caddesi üzerinde bulunan bina, İsveç Konsolosluğunun hemen yanında yer alır. Dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülhamid'in özel terzisi olan Levanten Jean Botter için yapılan apartman, ayrıca Türkiye'nin ilk moda evi olarak da bilinir.

Hollanda asıllı olan terzi Jean Botter, binayı hem moda evi olarak hem de ailesiyle birlikte yaşamak için uzun yıllar kullanır. Ünlü İtalyan mimar Raimondo D’Aronco tarafından yapılan yapı, ayrıca İstanbul'un ilk apartmanı ve ilk 'Art Nouveau' binası olma özelliğine sahiptir. Bir rivayete göre, binanın üzerinde yer alan kadın figürü ünlü İtalyan mimar Raimondo D’Aronco'nun İstanbul'da aşık olduğu kadından ilham alarak ve ona benzeterek yapmış olması yönündedir.

Botter Ailesinin İstanbul Serüveni


Terzi Jean Botter ve ailesi bir dönem İstanbul'da yaşamış hem padişaha hem de dönemin zengin ve seçkin ailelerine hizmet etmiştir. Son model yeni kumaşlar, en gözde tasarımlar ve kişiye özel elbiseler, terzi Jean Botter'ı o dönemler vazgeçilmez kılar. Jean Botter'ın isteği üzerine yapılan Botter Apartmanı ismini Botter ailesinden alır. Binanın giriş katı moda evi ve mağaza olarak kullanılır. Üst katlar ise Botter ailesinin yaşam alanı olarak tasarlanır.

Binanın mimarisinde 'Art Nouveau' sanat akımın etkileri net bir şekilde görülür. Zarif kıvrımlar, dekoratif çiçek desenli süslemeler ve yüksek pencereler Botter Apartmanı'nın en dikkat çekici tasarım detayları arasında yer alır.

Botter ailesinin İstanbul macerası maalesef kötü bir ölüm ile son bulur. Ailenin genç oğlu Paris'te bir kaza sonucu yaşamını yitirir. Bu duruma çok üzülen Botter ailesi, oğullarının naaşının bulunduğu yer olan Paris'e giderler. Oradan ayrılamayacağını anlayan aile bir daha İstanbul'a geri dönmez ve Botter Apartmanı'nı satarak İstanbul'daki serüvenlerine veda ederler.

 



Comments


bottom of page