top of page

Türkiye'de Alternatif Müziğin Gelişimi

 

Bildiğimiz üzere Türkçe şarkı kültürü de yıllar boyunca evriliyor. Son zamanlarda ise evrile evrile yabancılarda zaten popüler bir akım olan Indie, yani alternatif müzik noktasına geldi.



Alternatif müzik, genelde 18-25 yaş arası insanların dinlediği birbirinden ve tüm akımlardan bağımsız bir türken Spotify isimli müzik dinleme uygulamasının oluşturduğu “Üçüncü Yeniler” oynatma listesi ile resmileşti. Herkese hitap etmese de mutlaka denk gelinen şarkılar ve gruplar da bu şekilde bir araya toplandı ve tanınma şansı buldu.

Bahsettiğimiz oynatma listesinde son zamanlarda dikkat çekip popülerleşen isimlerden biri Madrigal isimli müzik grubu oldu. 2007 yılında Kocaeli’nde kurulan ve Neden Diye Sorma ve Sonunda şarkılarıyla kısıtlı bir kitleye hitap etmiş olan grup 2019’da çıkardıkları Kelebekler teklisiyle sesini duyurdu. Pandeminin patladığı sırada çıkardıkları Seni Dert Etmeler parçasıyla da listelere yerleşen Madrigal yeni bir albüm için çalıştıklarını bir süre önce duyurdular.

Yeni isimler arasında bulunan Evdeki Saat ise sıralamalarda Uzunlar V1 ve V2 şarkılarıyla yükseldi. Sonrasında Kötü Zamanlar, Dibi Ne Kadar ve Hiç Uyanmasam parçalarıyla da artık bu alternatif akıma tamamen yerleştiler. Bu saydığımız nispeten yeni şarkılar ne kadar sevilmiş olsa da aslında Evdeki Saat’in henüz bu kadar ünlenmemişken çıkardığı şarkılarda da içimizi ısıtan bir şeyler var.



Evdeki Saat ve Madrigal gibi sesini duyurmaya çalışan bir sürü alternatif akım sanatçısı var. Ama bütün bunların yanında ise Sedef Sebüktekin, Canozan, Nova Norda, Büyük Ev Ablukada ve Dolu Kadehi Ters Tut gibi bir sürü isim var bu listenin temelini oluşturan. Sedef Sebüktekin ve Canozan sakin melodileri ve sımsıcak sesleri ile dinleyen herkese huzur verdiği gibi Dolu Kadehi Ters Tut ve Nova Norda bizi bir tık daha hareketlendirme görevini üstleniyorlar. Büyük Ev Ablukada isimli müzik grubu da o an canı ne isterse onu yapması ile Türkiye’de alternatif müziğin temelini oluşturan sanatçılardan biri.

Bütün her şeyin yanında gündelik hayattan bir şeyler toplayarak oluşturulan bu akımı birçok insanın anlamsız bulduğunu söylemek mümkün. Fakat nedense, dinleyen herkesin şarkı sözlerinin dürüstlüğü ve açık sözlülüğü sayesinde hoşuna gidecek bir şeyler bulacağını söylemek de yanlış olmaz.

 

Comments


bottom of page