top of page

Türk Kültüründe Müzik


 

Ruhumuzun gıdası olan müziğin Türk kültüründe yani kültürümüzdeki yerinden ve öneminden bahsetmek istiyorum.

Müzik, sanat dallarının belki de en evrensel olanıdır. Hangi dilde hangi ritimde olduğu biz insanlık için pek de önemli değildir bir bakıma. Müzik, melodi, ritim, nağme, tını bizleri olduğumuz yerlerden alıp bambaşka yerlere taşır.



Müzik sadece kulağımıza değil duygularımıza da nüfuz eder. Duygu durumlarımıza göre müzik seçeriz. Mesela; mutluysak hareketli, sözleri eğlenceli olan parçaları seçeriz, mutsuzsak daha yavaş, sözleri ağır parçalar dinleriz. Eğer bir yere gideceksek ayna karşısında 90'lar pop dinleyerek hazırlanırız. Sadece bununla yetinmeyiz. Yolculuk parçaları, düğün parçaları, yemek parçaları ve daha nice müzikler, sanatçılar seçerek hayatlarımızı renklendirmeye çalışırız.


Gelelim Türk kültüründe müziğin önemine. Müzik kavramı bizleri ilk olarak Orta Asya'ya götürmektedir çünkü Türklerin ilk kullandığı müzik aleti olan kopuz orada doğmuş, Şamanizm ile birleşmiş ve İslamiyet'in kabulünden sonra günümüzdeki telli çalgılarım atası olma unvanını almıştır.


Kopuz, Türk kültürünün temel yapı taşlarından biri olup fazlaca önem atfettirilen bir çalgı aletidir. Türk kültüründe ad verilirken, savaşa giderken, evlilik-cenaze törenlerinde, kutlamalarda bunun gibi birçok durumda Şaman kopuzunu çalmakta ve toplumun duygu durumlarına tercüman olmaktadır.



Orta Asya Türkleri çoğunlukla göçebe yaşam tarzına sahip oldukları için yanlarında büyük eserler taşıyamamış ve müziğe daha çok önem vermişlerdir. Müzik türleri genellikle şarkı formunda yazılmış, kafiye düzeni aaab şeklinde olup, nakarat kısımlarına önem vermişlerdir.


Gelecek kuşaklara kültürlerini aktarma yolunu daha çok müzikle sağlamışlardır. Başlarına gelen doğa olaylarını, savaşları, barışları, aşkları, üzüntüleri, sevinçleri, gelenek ve göreneklerini müzikle anlatmışlar, aktarmışlardır.


Günümüzde hâlâ Türk müziği dendiği zaman Orta Asya esintileriyle karşılaşmaktayız. Bestelerimizde mutlaka telli bir çalgı aletine yer vermekle birlikte daha akılda kalıcı olması için şarkı formunda yazıp, nakarat bölümleri koymaktayız.


Müzik, dünya kültüründe ve Türk kültüründe de evrenseldir. Müziğin cinsiyeti, ırkı, etnik kökeni yoktur. Müzik insanı her anlamda birleştiren, anlaştıran, uzlaştıran sanatın en güzel ürünüdür.


 


Comentarios


bottom of page