Teknoloji çağı ile birlikte yaşanan hızlı gelişmeler sayesinde birçok yeni iletişim mecraları ortayı çıkmıştır. İnstagram, TikTok, YouTube gibi dijital platformlar ve bu platformlarla da hayatımıza giren "influencer" kavramı da artık başlı başına bir meslek haline gelmiiştir.
İnfluencer kelimesi, sosyal medya ünlüsü olanlar ve sosyal medya üzerinden insanları etkileyen kişi anlamına gelmektedir. Günümüde şirketler, bu kişilerle sık sık iş birliği içerisinde bulunarak ürünlerini tanıtarak satışını sağlamaktadırlar. Bu tanıtımlar sponsorlu içeriklerden, ortak yayınlara kadar birçok farklı şekillerde yapılabilmektedir. Böylece,markalar sosyal medya üzerinden influencerlar sayesinde hedef kitlelere ulaşır. Güçlü sosyal medya İnfluencerları hemen hemen hepimize bazı ürünleri ya almış ya da bazı mekanlara gitmemize sebep olmuştur.
Aslında son yıllara bakıldığı zaman influencerlar o kadar çok başarılı oldular ki piyasalar ve pazarlar çılgınca alışveriş yapan tüketicilerle doldu. Bunu gören işletme sahiplari influencerlara daha çok yatırım yapmaya başladılar. Tüketiciler, influencerlarda ya da ünlülerde gördükleri ürünleri satın almaya odaklanmaya başladır. Bu durumun arkasında da tüketim çılgınlığı geldi. İnsanlar ihtiyaç duysa da duymasa da o ürünü alma zorunluluğunu hissediyor. Peki, influencerların bizlere sundukları ürünler hakkında ne kadar samimiler? Açıkçası son dönemde bu samimiyet çokça sorgulanır oldu; özellikle de Z kuşağı tarafından. Sosyal medya da görmeye başladığımız "deinfluncer akımı", 21. yüzyıl dijital dünyasının en yeni üyesi oldu.
Sosyal medya da influncerlar tarafından maruz kalınan alışveriş çılgınlığına ve bu duruma bağımlı kalınmasına hatta düşük özgüvene ve depresyona neden olabilen tüketim çılgınlığını
ortadan kaldırmak için bu gönüllü kişiler tarafından influencerlara karşı olan bir durumdur. Bu kişiler kendilerini "deinfluencer" olarak adlandırmaktadırlar.
Peki deinfluencer ne anlama geliyor? Deinfluencer, etkilemeyi engelleyici anlamına gelmektedir. Sosyal medya analisti ve Ruby Media Group'un başkanı Kris Ruby'e göre deinfluencerların görevi, "tüketicileri şımartıcı, etkisiz veya paraya değmez bulduğu belirli ürünleri satın almaktan caydıran yeni sosyal medya trendi" olduğunu söylemektedir.
Bu trend aslında, Z kuşağının "anti" bir hareketi olarak olarak görülmektedir. Z kuşağı gösterdikleri "anti" hareketlerle tüketicileri bazı ürünleri almamaya ikna etmektir. Aslında onların amacı, tüketim çılgınlığına bir "dur" diyebilmek.
Deinfluencerlar, influencerların aksine ne almamamız gerektiğini söylemektedirler. Deinfluencerlar, "devir dürüstlük devri" ni savunanlardan oluşmaktadır. Sosyal medyada influncerlar tarafından fazlaca övülen bir ürünün, deinfluncerlar tarfından da o ürünün aslında o kadar da etkili olmadığını, hatta sonuçlarından da hiç de memnun kalmadığını tüketicilere söyleyen bir taraftır.
Kaynak:oggusto.com
Commentaires