top of page

Slow Food


 

Daha önce bir yemeği ne kadar sürede bitirdiğinizi hiç düşündünüz mü? Bir yemeği nasıl yeriz? Ya da acıkmadan yediğiniz yemekler ya da bir yerlere yetişebilmek için dakikalar içerisinde yediğiniz yemekler. Neden bu kadar hızlı olmak zorundayız, kim karar verdi buna ?


Hoşça vakit geçirmek amacıyla olsun insanlar ev dışında olduğu zamanlarda örneğin; alışveriş sırasında, seyahat sırasında vb. yemek yeme ihtiyacı hissetmektedirler. Bu tamamen fizyoloji dışı bir eylemdir. Biz buna 'hazcıl beslenme' diyoruz. Bazen bulunduğumuz iyi ruh halleri ya da sırf bulunduğumuz bir ortam gereği istemsiz yemek yeme ihtiyacı duyarız. Dolayısıyla insanların herhangi bir nedenden ötürü duydukları dışarıda yeme-içme ihtiyaçları yiyecek içecek işletmelerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ortaya çıkan yiyecek içecek işletmelerinden bir tanesi de hızlı yiyecek (fast food) işletmeleridir. Hızlı yiyecek “çok hızlı hazırlanabilen ve servis edilebilen yiyecek” olarak tanımlanmaktadır. Sınırlı menü ve standart malzemelerle kısıtlı zamanda çok sayıda müşteriye hizmet vermeyi amaçlayan bir sistemdir.



Toplum içerisinde fast food kadar yaygın olmasa da hızlı yemek akımına karşı olarak 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan Slow Food uluslararası bir harekettir. Mc Donalds'ın Roma'daki İspanyol Merdivenleri'nde bir fast food restoranı açma fikrine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Slow Food Hareketi; yerel üretime, yöresel yemeklerin tüketimine ve kültürel kimliğinin korunmasına, yerel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasına dikkat çekmesi ile diğer gıda hareketlerinden farklılaşır. Diğer çevre gruplarının aksine, Slow Food üyelerine uygun ölçüde duygusal zevk vaadini ve yavaş, uzun süreli keyifleri anlatır. Bu hareket eğer yemek için iyi bir zaman ayrılırsa daha iyi öğün deneyimine sahip olunacağını savunur.

Slow Food fikri; iyi, temiz ve adaletli yemek ve haz almaktan oluşmaktadır. Öğünlerin sosyal rolüne de vurgu yapmaktadır. Tüketicileri çevre kirliliğinin ve genetiği değiştirilmiş gıdaların tehlikelerine karşı uyarmaktadır.


“İyi, Temiz ve Adil Gıda” sloganını benimseyen Slow Food, sembolünde salyangoz görüyoruz. Salyangozlar yaşam döngüsünde sürekli yiyerek, yavaş ancak temkinli bir kararlılıkla ilerler izini bırakır.





Comments


bottom of page