top of page

Sinema mı? Tiyatro mu?

 

Sinema ve tiyatro kendi kitlelerini oluşturan iki farklı sanat dalıdır. Farklı dallar olmasına rağmen Türk toplumu bu iki sanat dalını aynı çerçevede düşünmektedir. Bunun sebebi insanların tiyatro kültüründeki zayıflık olabilir. Halbuki tiyatro Türk kültüründe çok eskilere dayanmaktadır (meddahlık, gölge oyunu, orta oyunu vb.). Batılılaşmanın beraberinde gelen sinemanın Türk kültürüne yayılmasıyla tiyatro ilgisini kaybetti. İnsanlar tiyatroyu Batı'nın kültürü gibi görmeye başladı. Elit insanların gidebileceği bir şey gibi düşünülmeye başlandı ancak sinema bileti ücretine hatta daha uygun ücretlere tiyatro bileti alınabiliyor.



Sinema ve tiyatronun Türk toplumunda aynı çerçeveye konulduğunu söylemiştik. Peki farklılıkları neler? Tiyatro canlı seyredilirken filmler önceden kayıt altına alınmış görüntülerdir. Bu da tiyatroda aynı oyunun her seferinde farklı tat oluşturmasını sağlar. Filmler dijital aletlerle hazırlanıp görüntülendiği için üzerinde bazı oynamalar yapılabilir. Hatta bazı filmler düz yeşil duvarlı bir odada çekilir ve arkaya istenilen görüntü konulabilir. Bu da filmlerin daha aksiyonlu ve fantastik olabilmesini sağlar. Sadece görüntü için de değil ses efektleri için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Tiyatro, daha az çalışan, kıyafet ve bütçeyle hazırlanabilir ancak sinema filmleri için daha fazla çalışan daha fazla kıyafet ve bütçe gerekebilir.



Peki bu sanat dalları birbirinden tamamen farklı mı? Gelelim benzerliklerine. İkisinde de olay akışı vardır hatta aynı konu hem tiyatroya hem de sinema filmine uyarlanabilir. Filmler illa ki gerçek dışı olmak zorunda değil, sıradan günlük konular da çekilebilir. İkisinde de anlatılmak istenilen bir konu veya hissettirmek istenilen bir duygu vardır. İkisinde de karakter oyuncuya değil oyuncu karaktere hayat verir. Mimiklerini, sesini, bakışlarını, duruşunu oyuncu şekillendirir ve bütünleşir.


Kısacası sinema ve tiyatro içinde benzerlikler bulunduran iki farklı sanat dalıdır. Benzerlikleri de olsa ikisi de izleyicide çok farklı hazlar sunar. İnsanların izlediği şeyden beklentisine göre değişir tabii ki hangisini daha çok tercih ettiği ancak bizce ikisi de saygıyı ve ilgiyi hakkediyor. İkisine de ayrı vakit ayrılması gerekir. Sanat insanın ruhunu güçlendirir.

 


Comments


bottom of page