Türk edebiyatın da Servet-i Fünun döneminin yeri bambaşkadır. 1877- 1878 yıllında başlayan Osmanlı -Rus savaşı, Osmanlı Devletinin bu savaştan mağlup ayrılması ve dağılmaya başlaması dönemin edebiyatına da yansımıştır. Servet-i Fünun dönemi , 27 Mart 1891 - 26 Mayıs 1944 tarihleri arasını kapsamaktadır.
Servet-i Fünun ya da bilinen diğer adı ile Edebiyat-ı Cedide, Batı edebiyatından ve Fransız edebiyatından etkilenmiştir. "Sanat sanat içindir" felsefesini benimseyen Servet-i Fünun dönemi, edebi anlamda değerli eserlerin Türk edebiyatında yer almasına yardımcı olmuştur. Basım tekniği ve içeriğiyle ön plana çıkan dönem, Türk edebiyatına birçok yeni isim de kazandırmıştır. Servet-i Fünun dönemi sonrasında ortaya çıkan Fecr-i Atî ve Millî Edebiyat hareketi ile Yedi Meşaleciler topluluğunu yayın organı 25 Mayıs 1944 tarihine kadar sürdürerek edebiyatımıza büyük katkı sağlamıştır.
Servet-i Fünun Dönemi Sanatçıları ve Eserleri
Halit Ziya Uşaklıgil, Tevfik Fikret, Mehmet Rauf, Cenap Şahabettin dönemin en önemli yazar ve şairleri olarak bilinir. Dönemin bağımsız yazar ve şairleri arasında Mehmet Akif Ersoy, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Ahmet Rasim gibi önemli isimler ön plana çıkar.
Şiir ve düzyazı gibi birçok edebi alanda eser vermesine rağmen asıl ününü romanlarda yakalayan Halit Ziya Uşaklıgil, Aşk-ı Memnu ile Türk Edebiyatına yeni bir bakış açısı kazandırır. Türk romanının batılı anlamda kimlik kazanmasına katkı sağlayan Halit Ziya Uşaklıgil Aşk-ı Memnu'nun yanı sıra; Mai ve Siyah, Kırık Hayatlar ve Bir Ölünün Defteri gibi önemli eserleri de edebiyatımıza kazandırır.
Servet-i Fünun döneminin önemli şairlerinden olan Tevfik Fikret, aruz ölçüsünü Türkçeye başarı ile uygular. Şiiri düz yazıya yaklaştıran Tevfik Fikret, Sis şiiri ile İstanbul'u eleştiren ilk Türk şairi olur.
Dönemden bağımsız olarak eser üreten Mehmet Akif Ersoy, sanatı toplum için kullanmayı tercih eder. Tevfik Fikret ile atışan başarılı şair, hayatı olduğu gibi edebiyata yansıtır. Epik- lirik şiiri ustaca kullanan Mehmet Akif Ersoy'un en önemli eseri Safahat 'tır.
Yukarıda belirttiğimiz türlerde eserler sunan Servet-i Fünun dönemi, toplumun yüksek zümresine ve aydın kesime hitap etmeyi amaç edinir. Dönemin yazar ve şairleri şiirde, tenkitte ve romanda teknik sağlamlığıyla Türk edebiyatına eşsiz ve benzersiz eserler sunar.
Comments