top of page

Sanatlı Ekim


Ekim’in gelmesiyle birlikte İstanbul’da adeta sanat mevsimi açıldı. Uzun zamandır hasret kaldığımız çok önemli iki sanat etkinliğine ev sahipliği yapan İstanbul bize sanatlı bir Ekim yaşattı. Ayın 5’inde başlayan Contemporary İstanbul ve ardından gerçekleşen İcaf’la sanat severler bu etkinliklere akın etti. Bu etkinlikleri gelin biraz yakından inceleyelim.

1) Contemporary İstanbul


Bu yıl 16.’sı yapılan Contemporary İstanbul birçok farklı sanatçının çağdaş sanat eserlerini bir araya toplayan bir sanat etkinliği. İstanbul Tershane ise bu yıl etkinlik alanı olarak seçildi. Etkinliğin ruhuna çok güzel uyum sağlayan mekân her açıdan çok güzel değerlendirildi. Hem açık hem kapalı alanların her bir köşesi bir sanat eseri ile donatıldı. Etraftaki restoran ve kafe tarzı çeşitli tercihlerin olması konukların daha keyifli vakit geçirmesini sağladı. Denizle sanatın çok güzel bir ikili oluşturduğu Contemporary İstanbul’un ön izlemesi önemli isimlerin katılımlarıyla 5-6 Ekim’de yapıldı. Etkinlik 7-10 Ekim tarihleri arasında genel ziyaretçiye açılarak devam etti. Dünya çapında ilgi gören Contemporary İstanbul’a toplamda kırk bin dört yüz seksen kişi katıldı. Bu etkinlik pandemi kısıtlamalarından sonra yapılan ilk uluslararası sanat etkinliği oldu. Tershane İstanbul bu etkinlikte kırk yedi galeri ve on bir kurumun stantlarına yer verirken dört yüz otuz altı sanatçıya ait bin iki yüz kırk çağdaş sanat eserini sanat severlerle buluşturdu. Günümüzde oldukça önemli olan bir başka mecra ise tabi ki sosyal medya. Contemporary İstanbul burada da oldukça ilgi çekti. Ve altı milyonun üzerinden etkileşim aldı. Böylece gidemeyenlere bile az da olsa çağdaş sanat havasını götürdü. Sosyal medyada en çok paylaşılan eserlerden biri de Ahmet Güneştekin’in “Ölümsüzlük Adası” adını verdiği görkemli eseri oldu. Sanatçı bu eseri yaparken Göbekli Tepe’deki bulgular, dini hikayeler ve mitolojik ögeler gibi unsurlardan ilham almış. Yakından gören biri olarak gerçekten de duyduğu ilgiyi hak eden bir eser demeden geçemeyeceğim. Bunun yanı sıra ise en çok dikkat çeken eserlerin başında gelenler tabi ki hareket eden heykeller oldu. Oldukça dikkat çekici ve hayranlık uyandırıcı bu çalışmalar ilgiyi üstelerine toplamakta hiç zorlanmadılar. Ayrıca Mickey Mouse gibi ünlü ve popüler çizgi film karakterlerinden tutun da Captain America’dan esinlenilmiş eserlere kadar birçok popüler kültür ögesini içeren eser bulmanın mümkün olduğu bu etkinlik katılan herkesi oldukça memnun etti ve olumlu yankılanmalar bırakarak bu sezonu kapattı.


2) İCAF (İstanbul Comics And Art Festival)


2016 yılından itibaren yapılan etkinlik çizgi roman, illüstrasyon, animasyon, sokak sanatı, fanzin ve bağımsız yayın gibi farklı alanları bir araya getiriyor. Bu yıl ise etkinlik alanı olarak Kadıköy’deki Müze Gazhane kullanıldı. 16-17 Ekim tarihlerinde yapılan etkinliğin girişlerinin ücretsiz olması etkinliğe olan ilgiyi büyük oranda arttırdı. Gençlerden çocuklu ailelere kadar çeşitli konukları ağırlayan etkinlik her yerden ulaşımı oldukça pratik olması sayesinde katılımcılara kolaylık sağladı. Ayrıca Beltur’un kafe, restoran ve dondurmacı seçenekleri de soluklanmak ve keyifli vakit geçirmek isteyenler için güzel seçenekler sundu. Bunun yanı sıra İCAF’la uyumlu olarak yine Gazhane’de bulunan karikatür ve mizah müzesi de oldukça ilgi çekti. Çok eski zamanlardan itibaren karikatürün tarihini görebileceğiniz küçük büyük her yaştan ziyaretçinin dikkatini çekecek minimal ama zevkli bir alan sunuyor. Ayrıca karikatür ve mizah müzesi normalde de pazartesi günleri hariç ücretsiz bir şekilde ziyaretlere açık. yine Müze Gazhane’nin içinde bulunan iklim müzesi gibi birkaç farklı gezilecek küçük müze ve sergilerde etkinlik dışı zamanlarda ziyaretçi kabul ediyor. Gitmek isteyenler için bunları da da not düşelim. İCAF’a geri dönecek olursak kurulan stantlar ve yapılan imza etkinliklerin yanında önemli isimlerin söyleşileri ve atölyeleriyle dolu dolu bir etkinlik oldu desek hiç de yalan söylemiş olmayız. İki gün süren etkinlikte çizgi roman ve sanat severleri keyifli bir ortamda buluşturan İCAF uzun süredir görüşmediğiniz arkadaşlarınızla bir araya gelmişsiniz mutluluğunu üstümüzde bırakarak sonlandı.


Böylece bu ay, oldukça özlediğimiz sanat etkinlikleriyle bizlere güzel etkinlik seçenekleri sundu. Umuyoruz bir daha araya hasret girmez sevdiğimiz etkinlikleri keyifle yapmaya devam ederiz.

Comments


bottom of page