top of page

Samimi ve Dürüst Olmanın 3 "Bedeli"


 

Samimi bir denemeden elde edilen en küçük sonuç, en iyi kopyadan daha değerlidir. - R. Cousinet



Samimi olmanın eziklik, dürüst olmanın zayıflık olarak algılandığı bir yerde gelişmek imkansızdır. Çünkü gelişebilmek için önce her bireyin kendine dürüst olması gerekir. Kendine karşı dürüst olmak da hataları kabullenmeyi getirir. Hataları kabullenmek ise çözümün ilk ve gerekli adımıdır. Görmediğiniz bir lekeyi çıkarmak için de uğraşmazsınız. İşte o yüzden her hareketin arkasında başka bir sebep aramaya alıştığımız bir toplumda ilerlemek mümkün hale gelemez. Dürüst ve net olduğunuzda genelde birilerinin menfaatlerinin önüne geçmiş olursunuz. Ve ortaya şöyle bedeller çıkar:


1. Doğru söyleyeni dokuz iş yerinden kovarlar bi'kere!


Staj yaptığım bir kurumda yanında çalıştığım bir psikolog öğretti bunu bana. Kendisine bir şey için ulaşamadığımda boş boş beklemek yerine bir üst kişiye ulaşıp durumumla ilgili danışmak istedim. Meğer ne büyük hataymış! Beni öyle bir azarladı ki neye uğradığımı şaşırdım. Bu kadar kızmasının sebebi onun yokluğunu belli ettiğim içinmiş...


2. Samimiyet her zaman karşılıklı değildir ve kullanılma ihtimaliniz vardır.



Öyle insanlar görüyorum ki bu hayata deniz kızı efsanesindeki gibi şarkı söyleyerek seni avlamaya gelmiş gibi. Gerçekten samimi insandan şüphe duymamamız gerekir ve gerçek bir ilişkinin kanıtları vardır. Mecburiyetten yapılan ve sırf bağlantı olsun diye devam ettirilen içi boş davranışlar yoktur mesela. Onun yerine bir ilişki inşa etmek için sarf edilen çabalar vardır. Neyse ki insan zihni doğal olanla sahte olanı ayırt edebilecek gelişmişliktedir. Ama oyunculuk diye bir şey de var. Yanılmak ve kapılmak çok kolay olabiliyor.


3. Gerçeklerle yüzleşmek yürek ister. Ve yüreksizlerin saldırısına uğrarsınız.



İnsanlara doğruları söylediğinizde "iyi ki söyledin" diyen kimseyi duymazsınız kolay kolay. Onun yerine sizin yanlışlarınıza odaklanarak kendilerinden kaçmaya eğilimlidirler. Günün sonunda faydalı bir şey yapmış olmazsınız da size yöneltilmiş oklarla yalnız kalabilirsiniz. Sonra da ben nerede yanlış yapıyorum diye düşünürsünüz. Yanlış yapmıyorsunuz da yanlış yerdesiniz diyelim biz ona.


Doğru ilişkileri benimsemiş, dürüst çalışan ve yaşayan insanlarla olsaydınız eleştirdiğinizde size iyi gözle bakarlardı.

 







Comments


bottom of page