top of page

Ruh Sağlığı: Psikolojik İyi Oluş Hali

21. yüzyılı yaşadığımız bugünlerde pek çok kişinin sağlıktan bahsettiğini görüyoruz. İnsanlar bilinçlendikçe yaşamlarına, sağlık durumlarına daha çok özenir oldu. Bu elbette harika bir ilerleme çünkü her birimiz biricik ve çok özeliz. Bize bizden daha iyi yardımcı olacak kimse yok. Bu yüzden insanlar giderek beslenme alışkanlıklarına, egzersizlerine daha dikkat eder oldu. Doktorlar, beslenme uzmanları bir bireyin fiziksel olarak sağlıklı olup olmadığı konusunda değerlendirir.


Fakat insan, biyopsikososyal bir canlıdır. Yani yalnızca beslenme ve günlük rutinlerimize dikkat ederek kelimenin tam anlamıyla “sağlıklı” olamıyoruz. Bu noktada da psikoloji bilimi devreye giriyor. Pozitif psikoloji ise sağlıktan, psikolojik iyi oluş hali olarak bahseder. Peki psikolojik iyi oluş hali nedir ve neden bizim için önemlidir?


Psikolojik İyi Oluş Hali: Günlük hazlar ile günlük sancılar arasında yaşamımızı sürdürürken yaşamımıza anlam katma becerisine sahip olmaktır. Her zaman mutlu olma, pozitif düşünme ve iyi hissetme gibi kavramlardan farklılık gösterir. Mutlu olmaya çalışmaktan öte bireyin, kişisel performansını gerçekleştirme gayreti içinde olmasıdır.


Daha yalın bir dille anlatmak gerekirse, bireyin kendini olumlu olarak algılaması ve kendini gerçekçi bir pencereden değerlendirerek, kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanımasıdır. Bununla birlikte, kendinden memnun olması, bağımsız hareket edebilmesi, sınırlarını koruyabilmesi ve yaşamını anlamlı bulmasıdır. Bu konuda çok değerli araştırmalara sahip olan Ryff, psikolojik iyi oluş halini altı boyutta ele almıştır. Bunlar:


  • Kendini kabul etme ve kendiyle barışık olma

  • Diğerleriyle olumlu ilişkiler içinde olma

  • Özerk düşünebilme ve davranabilme

  • Çevresel hakimiyet

  • Yaşamında bir amacının ve anlamının olması

  • Hayatı öğrenme ve gelişim süreci olarak değerlendirebilme

Psikolojik iyi oluş düzeyi yüksek olan insanlar kendileriyle barışık, insan ilişkileri besleyici, öz saygıları yüksek, öğrenme ve gelişmeye açık, stresle başa çıkma güçleri yüksek, amaçları olan ve kendi yaşamlarında bir bulan insanlardır. Bu nedenle de hayatlarının sorumluluklarını almış kişilerdir.


Hayat çoğu zaman beklenmedik sürprizlerle karşımıza çıkar. Tıpkı mevsimler gibi bazen sonbaharı, bazen kışı, bazen ilkbaharı, bazen yazı yaşarız. Fakat burada değerli olan yaşam karşımıza iyi kötü ne çıkarırsa çıkarsın özümüzdeki iyiliğe ulaşabilmektedir. İyi oluş düzeyimiz yükseldikçe yaşam karşısında daha güçlü ve dik durabiliriz. Gelecek bir bilmece veya korku nesnesi olmaktan çıkıp yaşayarak öğreneceğimiz zevkli bir hale dönüşür.


Çok değerlisin. Sevgiyle...



Comments


bottom of page