top of page

RENKLER HER DİLİ KONUŞUR...

RENK VE BİLİM

Renkler, tarih boyunca ilgi çekici olmuş ve insanları etkilemiştir. Ancak 17. yüzyılda Newton tarafından yapılan bir deney, renkleri bilimin araştırma konusu haline getirmiş ve bu yüzyıldan itibaren renkler bilimsel olarak ele alınmaya başlamıştır. Newton, prizma kullanarak yaptığı bir deneyle güneş ışığından gelen renkleri ayıran ilk kişi olmuştur. Gökkuşağı renklerini ayırmayı başaran Newton, renk alanında adını tarihe yazdırmıştır. Renkler, Newton’un araştırmasından sonraki yıllarda da bilim insanları için araştırma konusu olmuştur. Alman astronom William Herschel ise renk sıcaklıklarını ölçerek bu konuda başka bir ilke imza atmıştır. Aynı zamanda Hermann von Helmholtz ve Thomas Young gibi bilim insanları da renkler ile ilgili bilimsel çalışmalarıyla hafızalarda yer alan isimler olmuştur.


RENK VE PSİKOLOJİ

Renkler, insan psikolojisini tanımlama konusunda da önemli bir farkındalık yaratmıştır. Bazı renklerin insana huzur vermesi ve bazı renklerin melankoliye sürüklemesi renklerin insanları etki altına aldığının göstergesidir.


Renklerin insan psikolojisi üzerindeki anlamı ve etkisi 1980’li yıllarda Howard Sun isimli bilim insanının çalışmalarıyla literatüre girmiştir. Howard Sun, renklerin kişilerin iç dünyalarını açıkladığını ortaya koyduktan sonra herkesin renklere yaklaşımı daha farklı olmuştur. Renklerin etkileme gücü yüksek olduğu için tarih boyunca farklı alanlarda kullanılmıştır. Aynı zamanda iletişimin dili olan renkler, insanın olduğu her yerde etkisini göstermiştir. Önemli bir görsel güce sahip olan renkler, toplumsal ilişkileri düzenleyen bir kavram ve bir mekanizma olarak da ele alınmıştır.


RENK VE İLETİŞİM

Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.


RENK VE SANAT

Farklı sanat disiplinleri tarih boyunca renklerden beslenmiştir. Özellikle doğayı resmeden ünlü ressamlar, tasvir becerilerini kullandıkları renkler ile daha güçlü hale getirmiştir. Doğa, sanatçılara farklı renkler kullanmayı teşvik etmiştir diyebiliriz. Toprak, gökyüzü, deniz, ateş gibi doğanın görsel şöleni, içinde yaratı gücü barındıran sanatçıları ölümsüz hale getirmiştir. Resim sanatına ek olarak diğer görsel sanatlar da renklerin en önemli kullanım alanlarından bir diğeri olmuştur. Heykel, baskı, mimari, fotoğrafçılık, grafik tasarım sanatları gibi farklı sanat disiplinleri de renklerin iletişim dilinden yararlanarak ifade ettikleri anlamsal boyutları çok daha derin bir hale getirmiştir. Renklerin en çok ilgi gördüğü bir diğeri de ev ve ofis dekorasyonudur. Günümüzde herkes, ev/ofisini dekore etmeden önce renklerin dili hakkında bilgi sahibi oluyor.

Bu bakımdan renk seçiminden önce renklerin ne anlama geldiği araştırılıyor diyebiliriz. Ev içi yaşam alanı düzenlemesinde renkler ve insan psikolojisi üzerinde yarattığı etki, oldukça önemsenen bir kriter haline gelmiştir.


RENKLERİN KULLLANIM ALANLARI

Moda tasarımı, Resim sanatı, Baskı sanatı (Grafik tasarımcılar, baskı merkezleri ve matbaalar tarafından sıklıkla kullanılan bir alandır), Heykel sanatı, Fotoğrafçılık, Sahne sanatları, Grafik tasarım, Kişisel yaşam alanı tasarımı, Psikoloji, Dijital tasarımlar/ortamlar (web tasarım, reklam ve dijital pazarlama vb.), Toplum bilimi, İletişim ve pazarlama


RENKLER VE DEYİM&ATASÖZLERİ

Renkler, insanlık tarihi boyunca farklı anlamlar atfedilen bir kavram olmuştur. Toplumlarda renklere verilen önemi anlamak için deyim ve atasözlerine bakabiliriz. Örneğin renk gelmek deyimi bir kişinin iyi halde olduğunu belirtmek için kullanılır. Renklerle ilgili daha farklı deyimler türetebiliriz. Örneğin “Rengi atmak” veya “bahtı kara olmak” renklerle ilgili en çok kullanılan deyimler arasındadır. Diğer yandan şairlerin dizelerinde de önemli bir metafor olarak geçen renk kavramı, anlamı güçlendirmek için kullanılmaktadır: “ve güldün rengarenk yağmurlar yağdı” ve “Aşk çok renkli bir çiçektir” dizelerindeki gibi…





Kommentare


bottom of page