top of page

Oyun Dünyasında Devrim



 

Bugün ki yazımız yeni tarzda ve tipte bir oyunu anlatmaktadır. Ne demeye çalışıyorum hemen açıklayayım. Oyunumuz Fps, Battle Royale ve Mmorpg türlerinin karışımıdır. Tahmin eden 1-2 kişi vardır aranızda biliyorum. Maalesef Escape From Tarkov (EFT)’dan bahsediyorum. Evet! Her şeyden önce Escape From Tarkov’un botlarının (NPC) adı Scavdir ve gerçekten tehlikelidirler. Özellikle Boss Scavler yere yatarken vurur, arkası dönüktür flip head shot atar, bombayı dibinize atar, duvarların içinden koşup sizi korkutabilir, kısacası her şeyi yapmaya müsaitler. Gelelim oyunun amacına tabii ki adında da belirttiği üzere Tarkov’dan kaçmak üzerine kurulu. Battle Royale kısmı burada devreye giriyor çünkü 5’i güncellemelerle gelecek 12 harita var. 12 haritanın 12’si de gerçekten büyük bir emek ve büyük bir hafıza gerektiriyor. Neden? Çıkışları, spawn noktalarını, loot bölgelerini, scav noktaları, boss scavlerin bölgeleri, görevlerin nasıl yapacağı veya nereye gidilmesinin gerektiği oyunculara kalıyor. Genel ağda gerçekten bununla ilgili çok güzel forumlar ve oyunun Wikipedia sayfasında ipuçları mevcut ama yeterli mi tartışılır.



EFT kötü mü? tabii ki hayır. Escape From Tarkov gerçekten dünyanın en realisttik oyunudur. Size anlatmama izin verin, harita içerisinde şarjörünüzde mermi bitti diyelim, mermiyi tek tek şarjöre sizin doldurmanız gerekiyor. Vuruldunuz, kolunuz kırıldı ve göğüs kafesinizde kanama var diyelim, kolunuzun kırılmasını ayrı bir eşya ile iyileştirirken göğüs kafesinizi kanamanın türüne göre iyileştirmeniz gerekiyor, ağır kanamaysa esmarch bandajı veya hafifse düz bandaj kullanılması gerekiyor. Sağlık durumunuza göre oyununuzun stratejisi değişmek zorunda kalıyor. Ayağınız kırıldığında koşamıyorsunuz belli bir hızda yürümeniz gerekiyor gibi. EFT’nin tek pozitif tarafı tabii ki realisttik olması değil aynı zamanda çok sürükleyicidir.


EFT’nin gerçekten büyük bir bug ve senkronizasyon sorunları var ve başınızı ağrıtabiliyor. Bağlantı kopmaları, diğer ülkelerdeki oyuncularla aradaki ping farkı sorun çıkarabiliyor. Her şeye rağmen oyun gerçekten tek kelimeyle mükemmel hem fps seven hem de sadece aksiyon olmasın biraz mmorpg olsun diyen oyuncuların seveceğine yüzde yüz eminim.

 


Comentarios


bottom of page