top of page
Ezgi Yıldız

Okunmaya Değer 5 Distopik Kitap Önerisi ile Karşınızdayım!


 

Distopya, ‘’Aslında var olmayan tasarlanmış ideal toplum’’ anlamına gelen ''ütopya'' kelimesinin karşıtı olarak kullanılır. Distopik bir toplum ise otoriter, baskıcı ve bireysel özgürlük tanımayan bir devlet anlayışı ile oluşur.

Belki de ilk kez roman karakteri olmak istemeyeceksiniz… O halde ‘’keyifle’’ okuyacağınız distopya romanlarını sıralamaya başlayalım…


1) 1984





Son yıllarda, ülkemizde de dünyada olduğu gibi aylar boyunca çok okunanlar listesinde kalan 1984, size bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor. Kitap geleceğe dönük bir kabus senaryosu olarak karşımıza çıkıyor, hatta bazı bölümlerinde nefesinizin daraldığını bile hissedebilirsiniz.


Romanda totaliter ve aşırı baskıcı bir iktidarın yönettiği Okyanusya toplumu anlatılıyor. İnsanlar sürekli izlenip dinleniyor. Hatta iktidar öyle baskıcı ki düşünce ile suç işlemek bile mümkün. Bu çarpıcı romanı kesinlikle en kısa sürede okumalısınız.


2) Damızlık Kızın Öyküsü


Teokratik diktatörlük altında, kadınların bütün haklarının elinden alındığı ve erkeklerin kölesi haline getirildiği bu distopik roman, bir kadının hikayesini çok etkileyici bir biçimde okuyucuya sunuyor.

Dili oldukça akıcı olan bu kitabı okurken bir yandan su gibi akan sayfaları çevirecek bir yandan da kasılarak iç sıkıntısı yaşayacaksınız.


3) Otomatik Portakal


Kitap 1960’lı yılların değişim ve modernleşme sancılarına değinirken yalın ve ofansif bir dille bireyin ne kadar özgür ya da baskı altında olması gerektiğini sorguluyor.


Ayrıca insanı, suç ve suçlu hakkında derin düşüncelere sevk ediyor: Suçlu olunur mu suçlu doğulur mu? Rehabilite edilen bir suçlu, benliğini koruyabilmiş midir? Suçlu rehabilitesi etik midir?


Uzunca bir süre etkisinden kurtulamayacağınız bu roman hakkında yazarı: ''Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum'.'' demiştir.


4) Cesur Yeni Dünya


Bu distopya romanı sizi sistem, ideolojiler ve uygarlık hakkında düşünmeye itecek, hatta kendi hayatınızı bir ütopya gibi görmeye başlayacaksınız.


İnsanların kast sistemine ayrıldığı ve buna göre uykularında eğitildikleri ve şartlandırıldıkları, bebeklerin kuluçka merkezinde üretildiği sanattan yoksun tamamen kapitalizmin kölesi olmuş bir toplumu okuyacaksınız.


5) Hayvan Çiftliği


Roman, hayvan çiftliğindeki iktidar savaşını ve burada gelişen olayları konu alıyor.

Mecazi ve alegorik bir dille yazılan bu romanda fabl tarzı kullanılmış. Siyasi olarak oldukça çarpıcı eleştirilere yer verilmiş ve kara mizahtan da yararlanılmış. Son yıllarda popülaritesi daha da artan bu kült kitabı mutlaka okumalısınız.

 

Comments


bottom of page