top of page

Neden Siyah Noktalar Oluşur? Ne Yapmalıyım?

 

Gözeneklerin daha açık olduğu yerlerde, içinde biriken kirler ve ölü hücreler koyu renkli bir tıkaç oluşturur ve siyah noktalar halinde görünür.

'’Temizleyici kullanıyorum ama yine de oluşuyor.’’ diyorsanız temizleyiciniz yeteri kadar arındırıcı özelliğe sahip değildir demektir. Cildiniz yeterince temizlenmiyordur.

Genişlemiş gözeneğin tepesinde oluşan siyah noktalar temizlenmezse, içerideki yağ salgısının yüzeye çıkması engellenir ve bu sivilce oluşumuna sebep olabilir.

Yağ bezelerinin aşırı çalışmasından sırtta ve göğüste, kıl köklerinin dibinde de siyah noktalar oluşabilir. Kılın içinde bulunduğu keseciğin içine açılan yağ salgısı vardır. Bu yağ bezinin salgılandığı yağla kesecik dolup şişerse, ölü hücreler de burada birikir, bir siyah nokta oluşur ve kılın çıktığı gözeneğin ağzını kapatır. İşte siyah noktaların oluşma sebebi budur.


Unutmayın ki; siyah noktayı sıkarak çıkartmaya çalışırsanız cildin altında ciddi bir tahribata sebep olur.


Peki ne yapılmalı?


Siyah noktaları gözenek içinden zorlamadan çıkartmak için önce cilde buhar verilmelidir. Daha sonra iki başparmağa kâğıt mendil sarılarak (pamuk, kulak çubuğu vb. hangisi rahatınıza geliyorsa) siyah noktanın iki tarafından dokuyu ezmeden minik basınçlar uygulanılır. Nokta yüzeye çıktıktan sonra gözenek kirle dolmasın diye tonikle silinir.

Kirden düzenli arındırılmış bir cilt, nemlendirilmiş ve korunmuş bir cilt zamanla siyah nokta oluşturmaya son verecektir.


Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de siyah nokta bantlarıdır. Kullanma talimatlarına uymanız bu noktada çok önemlidir. Islatılmış burun derisi üzerine bandı yerleştirin. Kurumasını bekleyin ve bandı çıkardıktan sonra tonik kullanmayı unutmayın. Dilerseniz gözenek sıkılaştırıcı maske de kullanabilirsiniz.


Son aşama olarak cildinizi nemlendirmeyi unutmayın.(bant kullanacağınız zaman buharlı bir banyoda beklemeyin. Bant kurumaz ve siyah noktalar yapışmaz.)

 


Opmerkingen


bottom of page