top of page

Neden Sivilce Çıkar? Ne Yapmalıyım?


 

Yağ salgısının gözeneklerden cilt yüzeyine atıldığını biliyoruz. Salgı fazlalaştığında gözenek genişleyerek bunu yüzeye bırakır. Eğer gözeneğin yüzeye açıldığı yerde kir nedeniyle bir tıkanma varsa salgı gözenek içinde birikir ve iltihap oluşur. Buna sivilce denir.


Peki, yağ salgısı neden artar?


Birçok faktör söylemek mümkündür. Buna yaşadığınız iklimin değişmesi, beslenme tarzı, stres, hormonal değişim, kullanılan ilaçlar dahildir.


Saçınızın alnınıza, yanağınıza değdi yerlerde mikroplar doğrudan tene temas eder. Saçlarınızı yüzünüzden uzaklaştırın, allık ve pudra fırçanızı, makyaj süngerinizi haftada bir yıkayıp kurutun.


Yanlış kozmetik kullanımının da sivilceye sebep olabileceğini unutmayın.

Sivilce oluşumunu engellemek için gözeneklerin tıkanmasına izin vermemelisiniz. Düzenli olarak jel, tonik ile temizleyerek ve peeling, maske uygulaması yaparak bunu sağlayabilirsiniz.

Regl dönemlerinde sivilce bir gecede bile çıkabilir. Sivilce kurutucu, tedavi edici stiklerden kullanabilirsiniz.


Sivilceyi sıkmak istediğinizde kökünü zedeleyebilir, yan gözenekte bir sivilce daha çıkmasına sebep olabilirsiniz. Sıktığınız sivilce yerindeki gözenek daha da genişleyeceğinden bir sonraki sivilce için hazır yer yaratmış olursunuz. Bunu yaptığınızda cildinizde kalıcı izler ve lekeler bırakabilirsiniz.



Sivilcenin içini temizlemek istediğinizde yapacağınız tek şey bir uzmana gitmek olacaktır. Dezenfekte edilmiş aletlerle bu işlemi yapar ve ışın vererek sivilcenizi kurutur. Unutmayın ki bakteri oluşmasını engelleyen kremler kullanmak cildinizde büyük farklar yaratacaktır.


Comments


bottom of page