top of page

Neden Meditasyon?


 

Yaşanılan çağdaki salgın göz önüne alındığında insanların kendilerini mutlu etmek ya da sadece bir uğraş olması için birçok yeni hobiye el attıklarını birçok sosyal platformdan görmüş ya da okumuşsunuzdur. Spor, resim, yemek pişirme, örgü, marangozluk…Meditasyon! Ne bu meditasyon da insanların yönelimi artı?


Meditasyonun kelime anlamına bakıldığında ‘dalınç, derin düşünme’ kelimeleri karşımıza çıkmaktadır. Felsefe terimi olarak bakıldığında ise Tanrı ile bütünleşmeyle kendinden geçme anlamıyla karşılaşırız.


Meditasyon zihni boşaltma, nefes takibi, mantra tekrarı, isteğe bağlı bir objeye odaklanma ya da gözler kapalı devam etmesi, beden taraması vb. bölümlerle ilerleyen; sessiz bir ortamda, rahat kıyafetlerin yardımıyla dik oturacağınız bir konumda evreni, Tanrıyı ve kendinizi selamlamanız ile başlayabileceğiniz bir rahatlama yöntemidir.


Diğer taraftan meditasyona bakıldığı zaman spritüal bir yaşama giriş kapısı gibi görünse dahi sağlık açısından da zinde kalmaya yardımcıdır, birçok araştırmada psikolojik sağlığa katkıları da kanıtlanmıştır. Günümüzde oldukça yaygın anksiyete ile mücadelede birçok insanın başvurduğu yöntem olmasının dışında; zihinsel gücü arttırma, enerjiyi hissetme, çakraların düzenlenmesi, otokontrolün gelişmesi, Tanrı ile güçlü bir bağ kurmak ya da sadece zihnini temizleyerek kendi ile iletişim kurmak isteyen birçok bireyin tercihleri arasında yer almaya başlamıştır.


Peki meditasyona başlarken ne yapmalıyız?

Nelere dikkat etmeliyiz?


Rahat zeminde dik bir pozisyonda oturduğunuzda düzenli nefes alıp vermeyle başlamayan süreç dikkatle de ilgilidir. Nefes alıp vermeye odaklanabileceğiniz gibi aromatik yağlardan (lavanta yağı, gül yağı, defne yağı vb.) ya da bir tütsünün kokusuna odaklanarak da sürecin içine daha dahil olarak iç dünyanızda güzel, kesintisiz ve huzur dolu bir gezintiye çıkabilirsin sevgili okur!


Kendinizin yapabileceği gibi birçok uygulamada size yardımcı olabilir, aynı yardım alabileceğiniz videolar gibi! Kendi içsel dönüşünüz, enerjiyi hissetmeniz, günün yorgunluğundan uzaklaşmanız için bile denenmesi gerekirken sağlık açısından getirileri de göz ardı edilmemeli.

Zihniniz, kalbiniz, iç huzurunuz ve kendiniz için denemeye var mısınız?

 

Comments


bottom of page