top of page
koraygltkn

Erzurumlu Nafiz Bey


 

Gelin sizlerle hep birlikte 1910’lara bir yolculuğa çıkalım o dönem vatanı için birçok kişi kendince bir şeyler yapmıştır yapmak istemiştir. Bu kez pek duyulmamış birinden bahsetmek isteriz sizlere, hayatını zaman zaman riske atarak ve neredeyse tüm servetine mal olacak şekilde toplamda 6 adet uçak alıp ordumuza hediye eden bununla da yetinmeyip Ankara Başkent olunca daha iyi olması için güzel ve değerli apartmanlar inşa eden bu değerli insanı yani Nafiz Beyi daha yakından inceleyelim…

1885 yılında Erzurum’da doğan Nafiz Bey küçüklüğünden itibaren bir yandan okumuş bir yandan ticaret yapmaya başlamıştır. Küçük yaşta babasının vefatı üzerine amcasının yanında hem eğitimine hem ticaretine devam etmiştir. Daha sonra amcasının da vefatı üzerine İstanbul’a yerleşmiştir. Eğitimini bitirdikten sonra gençlik yıllarında İstanbul’da ticaretini geliştirmiş özellikle halı ticareti ile uğraşmıştır.

I. Dünya Savaşı’nın patlak verdiği dönemde orduyu yakından takip edip kendince sıkıntıları gözlemlemiş ve bu yönde somut adımlar atmıştır. Savaş sırasında en büyük eksiklik olarak uçak yetersizliğini fark ederek kendi servetinden uçak alıp orduya hibe etmiştir. İlk etap da iki adet ‘’BREGUET XIV B’’ modeli uçak almıştır: Bu uçaklar 2. Tayyare Bölüğünde ’’Erzurumlu Nafiz’’ ve ‘’174. Alay’’ ismini alarak görevlendirilmiştir. İlerleyen zamanlarda Millî Mücadele'nin de başlamasıyla destek vermiş ve Ankara’ya silah mühimmat gönderilmesinde yardımcı olmuştur. Zaman içerisinde kendisi de Ankara’ya gelerek ticaretle uğraşmış ve yine kendi cebinden 4 adet uçak alarak millî mücadeleye destek olmaya çalışmıştır. Bu uçaklar ise İtalyan tasarımcı Celestino Rosatelli tarafından tasarlanıp, FİAT tarafından İtalya’da üretilmiş olup, 1918 yılından itibaren hizmete girmiş FİAT R.2 olan iki kişilik keşif uçaklarıdır. Ordu bu uçakları Nafiz-l, Nafiz-2, Nafiz-3, Nafiz-4 olarak adlandırmıştır. Yokluktan ve maddi sıkıntılardan ordumuz uçakları bombardıman için dahi kullanmıştır. Bir dönem Rusya ile ticaret de yapan Nafiz Kotan Atatürk’ün ülkenin kurtuluşundaki rolünü ve üstün çabasını anlayan bir kişi olarak Atatürk’e Lincoln marka bir otomobil hediye etmiştir.


Ankara’da müteahhitlik de yapan Nafiz Kotan Ankara’nın modern bir başkent olması için çabalamıştır. Ankara’da birçok eser bırakan Nafiz Kotan’ın en önemli eseri ise mimarlığını arkadaşı Arif Hikmet Koyunoğlu’nun yaptığı ve kendi adının aldığı Ulus semtinde bulunan Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’dır. Apartmanın en büyük özelliği Ankara’nın ilk asansörlü ve kaloriferli binası olmasıdır.


Cumhuriyetin ilanından sonra ‘’Kotan’’ soyadını alarak ilerleyen yıllarda tekrar İstanbul’a yerleşen Nafiz Kotan bir süre orada yaşadıktan sonra Erzurum’a yerleşmiş ve orada hayata gözlerini yummuştur. Yaşamı boyunca 1914’ yılında 2 adet, 1917 yılında 4 adet olmak üzere toplamda 6 adet uçak bağışlamış bunu yanı sıra ordumuzu farklı yardımlarda da bulunmuştur. Diğer yandan Kurtuluş Savaşı’da bitip cumhuriyet ilan olununca Ankara’nın gelişmesi için uğraşmış ve çeşitli apartmanlar yapmıştır. Kendisi gibi ismi unutulmaya yüz tutan nice değerli insanlar bu ülkenin kurulmasında büyük rol oynamışlar ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşaması için uğraş vermişlerdir.

 


Comments


bottom of page