top of page

Muzaffer İzgü


 

İsmi, bizi çocukluluğumuza götüren yazar. Çoğunlukla ilk ve ortaöğretimde eserleri okutulur. Ben de o zamanlardan hatırlarım bu ismi. Türk edebiyatının en güzide isimlerindendir kendileri. İzgü, edebi akımlardan Toplumcu Gerçekçilik'e mensup olduğundan eserlerini çocukken okursanız farklı, yetişkinken okursanız farklı anlamlar çıkarsınız.

Çocukken okuduğunuz eserlerinde sizlere, karakterlerin veya tiplerin başından geçen komik olayları kaleme almış gibi görünebilir lakin biraz daha büyüyüp, kısmen hayatın gerçeklerini keşfedince, eserleri tekrar okuduğunuzda sizleri gerçeklerle burun buruna getirir. Bunun sebebi ise kendisinin eğitimci bir kişiliğinin olması ve edebiyatta katıldığı akımdan kaynaklanmaktadır.


Eğitimci olmasından, Anadolu’nun birçok yerini gezmesinden ve yaşamasından mütevellit öğretici bir üslupla eserlerini bizlere sunmuştur. Yaşadığı toprağın resmen suyunu sıkarak karakterler ve tiplerle, sivri zekâsıyla eserlerini harmanlayıp zamansız eserler yazmıştır.


İzgü güldürürken düşündürmeyi seven bir yazarımızdır. Genellikle çocuk kitapları üstünden büyüklere mesaj vermeyi ve eserlerini okuyan çocukların kendilerini daha iyi yetiştirmesini amaç edinmiştir. Mizahi yönüyle bizlerin karşısına çıkmıştır.


Eser isimlerini de mizahla harmanlayıp seçen İzgü bizlere en başta mesajı vermektedir aslında. Mesaj şudur: İzahı olmayan şeylerin mizahı olur.


Evlatlarınızı iyi bir insan olarak yetiştirmek isterseniz, gözleriniz kapalı vicdanınız rahat bir şekilde İzgü’nün eserlerini okutabilirsiniz. Zaman geçtikçe evlatlarınızın değişimine sizler de şaşıracaksınız.

İyi okumalar dilerim.


 


Comments


bottom of page