top of page

Modern Dans, Bale ve Sanatın Aşkı


 

DANS


Tek bir heceden oluşuyor. Ancak bende yarattığı aidiyet hissi ve tutkuyu başka hiçbir kelime ya da hece dizisi bu kadar yansıtamıyor. Bale ve modern dansla tanıştıktan sonra, sahnede dans etmenin tadını aldıktan sonra gördüm ki sahnede bambaşka bir kişiliğe bürünüyordum; ruhum sanki havalanıyor, ayaklarım yere değmiyor sanki, bir rüyada gibiydim. On yaşıma kadar nasıl yaşamışım diye hayretler içerisinde kaldım. Bale alıp götürüyor insanı. Rüyada gibiydim. Çok mutluydum, çok heyecanlıydım. Kendimden geçiyordum. Bale için doğduğumu hissettim çok kere.


Dünyanın en eski danslarından biri olan bale; müzik, duygu, hikaye ve dekor gibi sahne faktörlerinin de kullanıldığı bir gösteri sanatıdır. Uzun süren bir eğitim süreci gerektiren bale dansı, titiz bir çalışma sonucu estetik hazzın ve zarafetin ön plana çıktığı bir tarz yaratmaktadır. Sahne sanatları alanında çağdaş, sıra dışı ve yaratıcı bakış açımızı ulusal ve evrensel platforma taşıyacak yüksek sanatsal değere sahip yapıtlara imza atmak, "Ne yaptığın değil, nasıl yaptığın önemlidir, sadece hareket et!" felsefesini bir yaşam biçimi olarak aşılamak, Fiziksel dans tiyatrosu (physical theater) ve modern dans branşında öncü bir rol oynayarak, uluslararası company'lerle ortak yapıtlar yaratmak, genç nüfusu, küçük yaş gruplarını ve yetişkinleri sanatsal etkinlikler ve yaratımlara teşvik ederek kendini daha etkin ve özgün bir şekilde ifade etmesini sağlayacak yetiler kazandırmak temel misyonu ve amacı oluşturmaktadır.

Modern dans başlamanın herhangi bir kuralı yok. Bu dansın yaşı yok. Yalnızca tutkunuzu katın, aşkınızı katın. Bırakın kendinizi müziğin ritmine ve vücudunuz müziğe eşlik etsin. Hepsi tutkunla, yeteneğinle, direncinle, iradenle ve şansınla ilgili. Hepsinin bir bileşimi. Sadece yetenekli olman yetmiyor mesela. İmkân değerlendirme meselesi de var. Eğer bu imkanları değerlendirmek ve dansa başlamak istiyorsanız şimdi tam sırası. Gelin dans edelim, sanatı bağrımıza basalım.



 


Commentaires


bottom of page