top of page

Modaya İlham Veren Yunan Tanrıları

Modanın gerek geçmişte gerekse günümüzde sembolik anlamlara olan ihtiyacı bitmemiştir. Bu bir pazarlama taktiğidir diyebiliriz. Her ne kadar farkında olmasak da birçok konuda anlam arayışındayız ve hikayesi olan şeyleri seviyoruz. Bu noktada mitoloji, moda dünyasında hatırı sayılır şekilde yer edinmiştir kendisine.

Yunan mitolojisi, insanlar ve tanrılar arasında yaşanan olayların efsaneleştirilmiş olması sebebiyle pek çok toplumda bilinirlik kazanmıştır. Toplum üzerinde böyle güçlü bir etkiye sahip olması birçok sanat dalında işlenmesine sebep olmuş ve moda tasarımcıları da bu etkiyi marka logolarında, kıyafet ve aksesuar tasarımlarında kullanmıştır.




Yunan mitolojisinde Nee-Key, Roma mitolojisinde ise Victoria olarak bilinen, zaferi simgeleyen ve Zeus’un eşlerinden biri olan bu tanrıçanın çok hızlı koştuğuna, hatta uçtuğuna inanılır. Bugün hepimizin bildiği spor markası Nike adını buradan almaktadır. Bir marka olarak sporda hız ve gücü temsil eden Nike, tüketicisine ilahi bir hava katar ve bu düşüncesini de ürünüyle birlikte satar.



Versace’nin logosu da aynı şekilde dikkat çekicidir. Marka kurucusu Gianni Versace’nin Antik Yunan mitojisinden ne kadar çok etkilendiği apaçık ortada. Logoda daire içinde; dağınık saçlarıyla ve olmayan gözbebekleriyle yılan başlı Medusa yer almaktadır. Medusa’nın hikayesi ise şöyle; güzelliği simgeleyen Medusa, Athena’nın tapınağında kutsal mekânda Poseidon tarafından tecavüze uğrar. Athena’nın tapınak hizmetkarı iken maruz kaldığı bu günah yüzünden lanetlenir; bakanları taşa çeviren gözler ve yılan saçlarla cezalandırılır. Ancak öfkesi dinmeyen Athena, Peresus’u Medusa’yı öldürmesi için görevlendirir. Sonuç olarak Medusa güzelliğinin bedelini canıyla ödemiştir. Bugün Gianni Versace’nin Medusa’sı hırslı, güçlü ve eşsizdir.



Chanel’in birçok defilesinde görebileceğiniz, özellikle sade elbiselerine eklediği defne yaprağı da Antik Yunan izlerini taşımaktadır. Defne yaprağı Yunan mitolojisinde gücün masumiyetle birleşmesini simgelerdi. Yine Chanel’in 2018 resort koleksiyonunda mankenler aksesuar olarak saçlarında Antik Yunan çelenkleri kullanmıştır. Bu çelenkler Yunan mitolojisinde zafer ve güç anlamına gelir. Chanel’in klasik ve sade tasarımlarının tanrıça gibi görünmesinin bir sebebi de budur diyebiliriz.


Mitoloji kültürel hafızada yer edinen ve insanda bazı duyguları uyandıran bir güce sahiptir. Bu anlamda mitoloji, modanın iletişim gücünü artırarak hem tasarımcıları yaratıcılık yönünden beslemiş hem de modanın duyusal aktarımını güçlendirmiştir.



留言


bottom of page