top of page

Moda Söyleşileri 1) Yaprak Gerçek İle Moda Editörlüğü


 


1) Merhaba, sevgili Yaprak Gerçek öncellikle seni tanıyalım. Kimdir Yaprak Gerçek?

-“Yaklaşık otuz yıldır moda sektörünün içindeyim. Ankara’da doğdum. Üniversiteyi bitirdim. Mimarlık okudum. Ama liseden itibaren moda alanında çalışmayı kafama koymuştum. Mimariden mezun olduktan sonra İtalya’ya gittim ve burada moda tasarım okumaya başladım. Ancak bitiremeden döndüm. İstanbul’a taşındım. Tasarımcılık işi arıyordum. Moda editörlüğü diye bir iş olduğunu bile bilmiyordum. O zamanlar Sabah Gazetesi dergi grubu yeni yeni kuruluyordu, orada kendime bir iş ayarladım. Altı ay sonra moda editörü olmuştum. Biraz şans, biraz da azmim sayesinde…”


2) Moda sektöründe bir kariyer sahibisin. Bu nasıl oldu? Seni bu sektöre çeken neydi?

-“Anneannem çok meraklıydı giyime. Eve sürekli terzi gelirdi. Kendime tasarladığım kıyafetleri diktirdiğimi hatırlıyorum. Bir de kitap-evimiz vardı. Burada küçük yaştan itibaren moda dergileri ile büyüdüm. Geçmiş çocukluk yaşantıları yetişkinliğimde böyle bir tercihte bulunmamda etkili olmuştur diye düşünüyorum.”

3) Moda editörlüğünün zorlukları ve keyifli yanları neler?

-“Dergilerde çalışmak kolay değil. Genelde amatör ruhla, maddi getirisi az olan bir işte çalışıyorsunuz. Ama sonuçta her ay içinde çekim veya yazınızın olduğu dergiyi elinize almak en büyük keyif. Moda dergiciliği sayesinde çok insanla tanışmak, yeniliklerden sürekli haberdar olmak ve yurtdışında moda haftalarını takip etmek fırsatı da doğuyor.”

4-) Styling yapmanın zorlukları ve keyifli yanları nelerdir?

-“Moda çekimi hem çok keyifli hem de yorucu olabiliyor. Pek çok prodüksiyon gibi bizde de çok detay var, idare edilmesi gereken çoğu yaratıcı kişilerden oluşan bir ekip var. Ekip lideri sizsiniz, dolayısıyla dersinizi iyi çalışmazsanız çekimde başınıza herşey gelebiliyor. Ama çok dinamik, yaratıcı bir iş. Sürekli modayı takip edip yaptığınız çekimlerle izleyicilere trendleri yorumluyorsunuz. Sizi genç, canlı, heyecanlı ve dinamik tutan bir yanı var.”


5) Moda sektöründe kariyer hedefi olan gençlere tavsiyelerini duyabilir miyiz?

-“Çok araştırmacı olsunlar. Moda kültürü hatta genel olarak popüler kültür ve sanat bilgisi önemli. Yabancı dil şart.”

6) Hazır seni yakalamışken kendi tarzımızı yaratmak için bir kaç püf noktası duyabilir miyiz senden? En doğru stil nasıl yaratılır?

-“Stil kendini severek yaratılır bence. Ne isen o ol. Stili ile tanınmış tüm kişilerde bunu görüyorum. Her şey çok pahalı biliyorum ama dikişi kumaşı iyi bir iki klasik parça kıyafete yatırım yapmak gardıroplara dolayısıyla tarzınıza iyi geliyor. Çok kıyafet almamak, çok çeşide kaçmamak da daha belirgin bir stile sahip olmanızı sağlayabilir. Gardrop detoksu stil tavsiyelerim arasında yani. Son olarak ‘cesur ol, sıradan olma’ diyeceğim. Ben çok basic giyinen biriyim, bu son sözü arada kendime de söylüyorum.”



7) Gelecekte seni neler yaparken göreceğiz? Biraz gelecek planlarından bahseder misin?

-“Son yıllarda işimi e-ticaret çekim ve içerikleri üzerine geliştirdim. Ona devam edeceğim.”

*Bize ayırdığın kıymetli vakit için teşekkür ederiz sevgili Yaprak Gerçek. Moda serüveninin keyifle devam etmesini diliyoruz. -“Rica ederim, sevgiler…”



Comments


bottom of page