top of page

Moda Akımları Part 4/ Barok Akımı


 

Barok, Avrupa'da yaygınlaşan sanatta bir anlatım biçimidir. Barok kelimesi, Portekizce düzensiz inci anlamına gelen Barroco sözcüğünden türemiştir. Barok akımı, ağır süslemeler ve göz alıcı renklerin olduğu dönemin giyim tarzıdır. Barok giyim tarzı: 17. yüzyıl Barok Dönemi olarak akıllara kazınmıştır.


Tarihin derinliklerinden gelen barok tarzı, detaylar kullanılarak lüks duruş elde edebilme akımıdır. Bu dönem moda tarihi açısından görkemli ve şatafatlı bir dönemi simgeler. Zenginlik, görkem, ağır süslemeler, göz alıcı renkler bu dönemin genel özellikleridir. Ağır işlemeler ve gösterişli kombinler bir araya gelerek büyük bir akım başlatmıştır. Barok dönem denildiğinde akıllara ilk gelenler korse ve kabarık elbiseler oluyor olsa da klasik kıyafetler ve yumuşak kıyafetler de o dönemlere aittir. Genel olarak siyah, altın rengi kullanılarak tasarlanan bu kıyafetler, farklı tasarımlar ile bir araya gelerek oldukça modern ve şık bir görüntü ortaya çıkarıyor.


Barok tarzının ilk tohumları 17. yüzyılda sert korselerin ve kabarık elbiselerin bir alışkanlık haline geldiği Fransız saraylarında atıldı ve böylece Barok moda tarzı Fransa da gelişti. Bu moda akımının gösterişli kumaşları bütün Avrupa da üretiliyordu ancak özellikle Çin ve Hindistan'dan getirilen desenli pamuklular ve boyalı ipekler de Avrupa moda piyasasına girmişti.

Kullanılan pahalı ve göz alıcı kumaşlar, hem Avrupa’da üretiliyordu hem de Çin ve Hindistan aracılığıyla kaliteli pamuktan ya da ipekten kumaşlar Avrupa’ya ihraç ediliyordu. En favori kumaşlar tafta, kadife pamuk, yün, muar ve kamlottu. Günümüzde çok fazla temsil edilmese de bazı moda markaları sezona göre Barok modasından yararlanıyor. Dolce Gabbana’nın 2012 yılında Barok döneminden etkilenerek hazırladığı koleksiyon önemli başarılara imza atmıştır.


Koyu renkte ipekler, brokarlar, keten yakalar ve dantelli kumaşların kullanıldığı Barok giyim tarzında kadın kıyafetleri detaylı süslemelerle donatılıp korselerle desteklenirdi. Kare kesimli elbise yakaları da yine dantellerle süslenirdi. Etekler iki kat olup birinci katı açık ve ikinci katı koyu renkteydi. Eteğin kenarı drape olarak süslenirdi. Drape süslemeler geniş ve omuzları açık bırakan dekolteli yakalarda da uygulanmaktaydı. 1600-1650 yıllarında kadın elbiseleri yüksek belliydi ancak 1650lerden sonra bel hizası aşağıya inerek uzun gövdeli elbiseler ortaya çıkmaya başladı ve omuzlar da giderek aşağıya indi.


Kombinleme sırasında dikkat edilecek olan en önemli şey, barok parçalar ile sade-düz parçaları bir araya getirmek olacaktır. Barok demek zaten siyah ve altın tonların ön planda olduğu moda akımı demektir ki bu parçalar başka bir renk ya da deseni kaldıramaz. Günlük kombinde tek bir parçanın dahi barok seçilmesi hem şık hem de modern bir duruş sağlayacaktır. Düz kalem elbise üzerine seçilecek olan barok baskılı ceketler güzel bir kombin olacaktır ya da yalnızca düz siyah bir kombin üzerine gold ayakkabı, aksesuar…


Barok desen içeren kıyafetler, karmaşık görüntüler ortaya çıkarabilir ancak ardında gizli ve küçük detaylar barındırır. Altın işlemleri desenler ile siyah pantolon, etek ve topuklu ayakkabılar ile şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca barok baskıları, günlük kombinler ile de kullanabilirsiniz. Örnek verecek olursak, barok baskılı bluzu kot ceket ve pantolon ile tercih edebilir ve modernliği de şıklığı da yakalayabilirsiniz. Barok ceketler ile beyaz gömlek ve siyah Jean de çok hoş görünecektir. Tüm her şeyi özetleyecek olursak, barok giyim demek tam bir kombin demektir. Yani saçlarımız, makyajımız da tüm bu kombini tamamlamalıdır. Barok giyim tarzımıza göre giyindiğiniz zaman saçlarınızı örebilir, makyaj tonlarınızı siyah veya nötr tonlardan seçebilirsiniz.


Eğer kıyafetlerinizde çok fazla abartı ve gösterişli desenleri seviyorsanız, o halde size küçük ama etkili bir önerimiz ise, kolye, bilezik ve el çantası gibi aksesuarlar kullanmanız olacaktır. Clutch çantalar sık sık gördüğümüz siyah ve altın renkleri ile çok cool bir görünüm yakalayabilirsiniz. Dore tarzı bir kelepçe kolunuza takarak bileklik ve siyah kıyafetinizle oldukça çekici ve büyüleyici kombinler yakalamanız mümkün.



 




Comments


bottom of page