top of page

Moda Akımları/ Kısım 3: Gotik Akımı


 

Kasvetli, içe kapanık, siyah ve gösterişten kaçınmayan, Rönesans döneminde ortaya çıkıp mimariden sinemaya, modadan müziğe kadar, sanatın ve hayatın tüm dallarını etkileyen akım olarak bilinen Gotik, ağır metalin agresif havası ve rock'ın karanlık ve melankolik tarzının birleştiği bir akım olarak bilinir. Gotik akım her ne kadar müziği modayı sinemayı etkisi altına alsa da asla bir tarz değil, bir ruh halidir. Bu ruh halinin yansıdığı hayat tarzıdır. Hayatı sorgular, merak eder. Bilhassa gördüklerini değil, görmediklerini irdeler ki bu konunun içine ölüm ve diğer dünyalar da girer. İşte bu arayışın sonuçlarında ortaya çıkar.


Ortaçağ'ın karanlık yüzünü ortaya çıkaran akımdır. İlk olarak 70’li yıllarda ortaya çıkan bu akım, gizemli olmayı seven kadınlara hitap eder. Modada gotik akım etkileri için yün, kadife, atlas ve tafta kumaşların ağırlığı görülür. Drapeler, dekolteler ve en önemlisi kurdeleler, gotik tarzın imzası olabilecek niteliğindeki detaylardır. Genelde saçlar kızıl ve siyahtır. Zincirler, büyük yüzükler, piercingler gibi ağır ve gösterişli takılar takılır.


Gotik stili, hem gizemli hem de hüzünlü bir görünüm oluşturmak için daha fazla tercih ediliyor. Zarafetin gizemli ve karanlık yüzünü yansıtmak amacıyla yaratılan bu akım, feminenliği ön planda tutuyor. Bu akımda daha çok siyah renk tercih edilirken, makyajda ise abartı göze çarpıyor. Yüksek topuklar gotik kadınların vazgeçilmezi oluyor. Amy Lee, Gotik akımının en önemli temsilcisidir.



 


Comments


bottom of page