KISIM 2: VINTAGE AKIMI
Vintage’ın kavramsal olarak anlamına baktığımızda geçmiş döneme ait antika ürünler olduğunu söyleyebiliriz. Ama her antika eşya ya da kıyafet vintage değildir. Vintage olması için belirli bir döneme ait olması, o dönemin ruhunu yansıtması ya da belirli bir dönemde özel bir tasarımcıya ait olması gerekmektedir. Kısacası ikinci el demek, vintage demek değildir. Daha önceleri şaraplar için kullanılan ve “bağ bozumu” anlamına gelen vintage terimi zaman içinde eşyalarda kullanıldığı gibi otomobil ve moda gibi farklı sektörlerde de kullanılmaya başlandı. Bu akım, 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Günümüzde 20. yüzyıl ve öncesinden kalan kıyafet ve eşyalar vintage olarak tanımlanır. Bu parçaların günümüze kadar korunmuş olması ve bakımının yapılmış olması gerekir. Malzeme kalitesinin iyi olması da vintage moda akımında oldukça önem taşır.
“Antika”, “Retro” ve “Vintage” terimleri arasında benzerlik var gibi görünse de aslında hepsi farklı anlamlar taşımaktadır. Bu üç terimi net şekilde ayırabilecek özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
Antika: 100 senelik ve 100 yıldan fazla geçmişi olan ürünlerdir. 1920’ler öncesinden kalan giysi ve aksesuarlar için kullanılır.
Vintage: 1920 ve 1980’lere kadar olan dönem giysi ve aksesuarlarıdır.
Retro: Belli bir döneme ait çizgilerden esinlenerek günümüzde üretilen giysi ve aksesuarlarıdır.
Günümüz modasına baktığımızda, geçmiş moda akımlarından ilham alındığını söylemek mümkün.
Popüler moda haftalarındaki defilelerde de vintage ürünler boy gösteriyor. Ünlü modacıların tasarımlarında geçmişe dönüşün olduğunu söyleyebiliriz. Büyük yakalı gömlekler ve bluzlar, İspanyol paça pantolonlar, puantiyeli elbiseler, düğmeli vatkalı ceketler günümüzde de eski yerini ve önemini koruyor.
Günümüzde vintage giyim tarzı oldukça dikkat çekiyor. Açılan yeni, büyük vintage mağazalar, online siteler, vintage severlere geniş çaplı bir hizmet sunuyor. Son yıllarda vintage modası ünlü modacıların, modellerin ve oyuncuların da öncelikli tercihi arasında yer alıyor.
תגובות