PART 9/ PUNK AKIMI
II. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan ekonomik ve toplumsal çöküş, 70’li yılların başında Punk akımının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Halkın giderek fakirleşmesi, işsizlik ve hayat pahalılığının yanı sıra muhafazakar politikalar ve medyanın tutumu da Punk’ın doğmasına sebep olan etkenler arasındadır. Özellikle işsiz olan ya da işçi sınıfından gençler arasında başlayan otorite karşıtı tutum, kısa sürede orta sınıfa da yayılmıştır. Ve Punk, yalnızca felsefi bir tutum olmaktan çıkmış, bir alt-kültüre ve yaşam tarzına dönüşmüştür. Bu alt kültür kendilerini farklı gören, farklı düşünen bir nevi aykırı insanların oluşturduğu bir direniş. New York, Londra, Paris ve Berlin, Punk akımına öncülük eden şehirlerin başında geliyor.
Punk kavramının yarım asırdır hayatımızda olmasının en önemli nedeni ise bu insanların seslerini kitlelere duyurmuş olmaları. Buna en iyi örnek, Punk ruhunun öncülerinden Vivienne Westwood’un yine aynı ruhtan olan Sex Pistols grubunun solisti Malcolm Mclaren ile evlenmesi olabilir. Westwood bu evlilikle Punk’ın günümüzde hala var olmasına çok büyük bir katkı sağladı. Başka bir deyişle elitlerin gözleri bu yeni ruhları görür oldu. Westwood bu sayede, sıradışı ve kuralsız olarak tanımlanan tasarımlarıyla Punk’ı her kesimden insana tanıtmış oldu.
Topluma yabancılaşmanın, dışlanmışlığın ve uyumsuzluğun bir yansıması olarak bir giyim tarzı da şekillenmiştir. Bir yandan bedenleri dahil sahip oldukları her şeyle kendilerini ifade etmeyi seçmiş, bir yandan da görünümün, diğer insanların dikkatini çekmek konusunda daha başarılı olacağını savunmuşlardır. Punk giyim tarzı bir bakıma anti-modadır, protestodur. Deriler, zımbalar, zincirler, tek kulağa takılan küpeler, yırtık çoraplar ve deri şortlarla kendini ifade eden punklar sıra dışı görünümleriyle bulundukları durumu protesto etmek için her malzemeyi kullanarak kendilerini ironik biçimde “toplumsal artık” olarak sunmuşlardır.
Moda dünyasının ilk ve en güçlü desteğini İngiliz tasarımcı Vivenne Westwood’dan alan punk tarzı çok zor ve cesur olmayı gerektiren bir giyim akımıdır. Punktan ilham alan diğer tasarımcı ve markalar ise Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Diesel, John Galiano, Dsquared.
Deri motorcu ceket (biker ceket)
Jean ceketler
Bez ayakkabılar
Çengelli iğne ve çanta iğneleri
Siyah postallar
Zımbalı kıyafetler
Deri ve skinny jeansler
Asi ve renkli saçlar
Koyu göz makyajı ve parlak doğal renkte dudaklar
Punk giysiler giymek için cesur olmanız gerekir. Sokakta yürürken tüm dikkatleri üzerinize çekersiniz. Bu, tepkileri davet eden bir güç gösterisidir. Giysiler bazen fikirleri sözlerden daha iyi anlatabilir. Bir kitap, bir poster ya da bir broşür kadar yıkıcı bir silah olabilir. Otobüste yanınızda Anarchy in the UK tişörtü ile oturan biri sizi anında rahatsız eder.
Comments