top of page

MODA AKIMLARI PART 8/ EKLEKTİK AKIMI

PART 8/ EKLEKTİK AKIMI


Eklektisizm, postmodernizmin temeline oturan bir öğretidir. Sanatsal dizgelerden öğelerin yeni bir dizge içinde yeniden kullanılmasıdır. dönem olarak ve tarzları bir araya getirme ve anahtar farklıdır. Bir başka farklı tarzları birbirine eklemeye eklektik tarz denebilir. Hem romantik, hem asi, hem punk, hem de nostaljik olabilir demektir. Mimaride, plastik sanatlarda, endüstriyel tasarımında ve sanatın alanında yer bulmuştur.


Jen François Lyotard; “eklektizm modern genel genel merkez noktasıdır: insan raggae dinleyen, bir batı seyreder; Öğleden sonra mutfak çeşitlerinden yer, yerel mekanlarından; Tokyo'da Paris parfümü sürer, Hong Kong'da 'retro' giyinir.” demiştir. Eklektizmde herhangi bir fikirle başlamakta olan, tasarım sistemleri içinde, yani herhangi bir şekilde seçmeyip, bir sınıftan oluşan, bir bütün halindeki tasarımımızda tamamlanır. Bu olarak elde edilen en iyi üründen biri kabul edilen model Erin Wassen'dır. Hatta eklektik-eksantrik olarak tanımlanıyor.


Eklektik moda; kelimenin tam anlamıyla zıt kutupların çekiminden besleniyor. Sonuçsa; hepimizi baştan çıkartan, birbirinden cesur ve yaratıcı tasarımlar olarak karşımıza çıkıyor. Farklı, iddialı ve çılgın bir moda akımıdır. Eklektik moda karma desen modası olarak da tasarım dünyasında sıklıkla rastladığımız bir Trenddir. Desenli kumaşlarla tasarlanmış olan kıyafetleri kombin yapabilmek her zaman zor olmuştur. Fakat bu kez değil! Çünkü bu akımda, desenlerin birbirini tamamlaması ya da uyumlu olması kesinlikle gerekmiyor. Desenlerin ve farklı doku kumaşların hâkim olduğu her şeyin, eklektik dünyasında yerinin olduğunu söylemek mümkün. Örneğin dantel detayları olan bir gömleği, floral desenli bir kalem etekle kombin etmenizde hiçbir sakınca yok. Puantiye bir ceketle, zebra desenli bir elbiseyi bir araya getirmenizde de. Desenlerin bir araya geldiği her şey kabulümüz… Bu stili en çok kullanan ünlülerden biri Rachel Araz’dır.


Eklektik moda akımının göz yorucu ve renk karmaşası yaşattığı için bu kombini yapmak da bir o kadar zordur. Farklı desendeki iki parçanın ya da daha çok parçanın bir arada olması her zaman için hoş bir görüntü yaratmaz. Bu akımdan giyim tarzı olanlar kombinasyonlarını yaratırken oldukça zorlanır ve tarzlarını yansıtmak için desenlerin hem uyum hem uyumsuzluğunu yansıtırlar.


Eklektik bir stil oluşturmak istiyorsanız, renk bunu yapmanın en kolay yoludur. Bu, zaten sahip olduğunuz parçaları kullanmanıza ve görünümünüzü oluşturmak için onları bir araya getirmenize izin verdiği için stilinizi yeniden tanımlama süreciyle başlamak için harika bir yoldur. Normalde uymadığını düşündüğünüz kırmızı ve mor gibi renk kombinasyonlarını düşünün. Gerçek parçaların (takılı üst ve akan etek gibi) olduğundan emin olursanız, yine de koordine ederseniz, renk kombinasyonunun çalışma şekli sizi şaşırtabilir.


Eklektik tarzı rahatlatmak istiyorsanız, ancak aşırıya kaçmak istemiyorsanız, Cesur, eğlenceli ve parlak renkli aksesuarlar, görünüşünüzü dönüştürmek ve tarzınızı daha eklektik hale getirmek için gerçekten uzun bir yol kat edebilir. Büyük küpeler, katmanlı kolyeler ve cesur bilezik yığınları, kıyafetleri sıradanlığını değiştirebilir.


Ardından kıyafetinize kalın bir çanta eklemeyi düşünün. Birçok desen ve dokuya sahip parlak renkli bir çanta, görünümünüzü şıktan şık ve eklektik hale getirmenin anahtarı olabilir. Cesur bir çanta seçerken kutunun dışında düşünün. Çantanızın renkleri mutlaka kıyafetinizdeki renklerle eşleşmediğinden, mükemmel bir eşleşme olmadığı anlamına gelmez. Bir aksesuar olarak çantanızı düşünün , görünümünüzü ekleyeceğiniz renk ve eşleşen modelle sonuçta eklektik olmaya çalışıyoruz.


Desenleri karıştırmak ve eşleştirmek, tamamen benzersiz ve eklektik bir görünüm oluşturmak için harika bir yoldur. Kalıpları küçümsemeye veya eşleştirmeye çalışmak yerine, en cesur kalıplarınızı bir araya getirin ve sonuçtan şaşırabilirsiniz. Çizgiler ve kareler birlikte gidebilir ve desenli frocks, eğlenceli ve eklektik bir görünüm için desenli çantalar ve aksesuarlarla eşleştirilebilir.


Benzersiz, hazır ayakkabılar seçmek, daha eklektik bir stil oluşturmak için harika bir “ileri adım” dır. Kabarık etekli tenis ayakkabıları veya fırfırlı elbiselerle tıknaz botlar düşünün.


Kendi dolabınızdan daha eklektik giyinmeye başlamanın kolay bir yolu, beklenmedik kıyafet kombinasyonları yapmaktır. Girly, akan eteğinizi vintage bir tişörtle eşleştirin veya en sevdiğiniz rahat süveteri bir yaz elbisesinin üstüne atın. Belki de tül etekli bir deri ceket giyersiniz. Şık eşyaları daha sıradan parçalarla karıştırmak veya mevsimlik eşyaları karıştırmak ve eşleştirmek, daha eklektik bir görünüm oluşturmanın kolay bir yoludur.




Kommentare


bottom of page