PART 6/ BOHEM AKIMI
Konforuna önem veren kişilerin tercih ettiği bol ve salaş bir tarzdır. Rahatlığına düşkün olan yeni jenerasyonda oversize stiller oldukça moda olmuştur. Asıl anlamı çingene olduğu bilinen ancak zaman içinde terimleşerek ve dönüşüme uğrayarak bir hayat tarzı olarak tanımlanmaya başlayan bir dilsel kullanım şeklinde ifade edilmektedir. Bilinen şekliyle 19. yy sonlarına doğru kullanımına başlanmış ve 20. yy boyunca da kendini göstermeye devam etmiş olan bu terimin temsil ettiği kavram gerçekte sanat tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Salt bohemliği konu alarak yazılan ilk eser Henry Murger tarafından kaleme alınmış olan ”La Boheme” adlı romandır.
Kendini bohem olarak adlandırılan bir kişinin tek kaygısı sanat ve öğrenmektir. Bu kimseler hayatlarını günübirlik yaşar ve kısmen de bu sebeple çoğunlukla finansal açıdan zor durumda bulunurlar. Başka bir ifadeyle de adını duyuramayan ve popülerliği düşük sanatçılar da halk arasında bohem olarak adlandırılmaktadır. Bu kişiler özellikle yeteneklerini kullanacak imkanları bulamamış, düzensiz ve savruk yaşayan ressam, aktör, müzisyen, yazar gibi entelektüel kimselerdir. Çoğunlukla edebiyat ve sanat dünyasından kimseler için kullanılan bu terimin özel noktası bu kişilerin yarınını düşünmeden günü gününe tasasız ve derbeder bir yaşayışı olması durumudur. Bu tarzın gündeme gelmesinde öncü olan ünlü isimler arasında Mary Kate Olsen, Sienna Miller, Vanessa Hudges, Nicole Richie, Kate Moss ve Mischa Barton gibi ünlü isimler ise bu tarzı başarıyla taşıyan ve kendi kişilikleri ile harmanlayan en başarılı kadınlardan kabul ediliyor.
Bohem tarzı 2005 yılından itibaren tekrar ortaya çıkmıştır. Rahat, kolay, doğal, özgürlüğüne düşkün hayat anlayışının modaya yansıması olarak kabul gören bu stil, son yıllarda ünlülerin günlük yaşamda en çok tercih ettiği komplike bir giyim tarzı. Günümüzde daha çok boho, boho chic gibi tanımlamalar kullanılmakta. Boho chic bir görüntüye kavuşmak için; tasarımcıların o sezon çıkardıkları parçaları vintage tarzıyla birleştirmek gerekiyor. Son yıllarda bohem kavramı daha minimal bir şekilde uygulanmakta. Yani; üzerinizdeki bir parça renkli ve desenliyse diğer parçalar olabildiğince sade kullanılarak trendy bir görünüş yakalanabilir. Ayrıca bu tarz; moda tasarımcılarının haute couture koleksiyonlarında bohem yaşamın felsefesine tamamiyle ters düşen gösterişli ve lüks şekilde uygulanmakta. Tabi ki lüks deyince fiyatlar da yükseliyor. Eğer bohem tarzı orjinaline uygun ve hesaplı bir şekilde kullanmak istiyorsanız; 2. el mağazalardan temin edebileceğiniz zevkli parçalarla özgür ruhunuzu dış görüntünüze yansıtabilirsiniz.
Erkeklerde göze çarpan ünlüler arasında Johnny Depp ve Orlanda Bloom geliyor.
Bohem Stilinin Ana Unsurları
- Baharat tonları ve desenlerden oluşan parçalar; şal desen, çiçekli desen, batik/ombre kumaşlar, tribal ve suzani desenler.
- Bohem botlar; Açık renkli süet yarım botlar, tahta topuklu bot ve çizmeler, deri parçalar.
- Kimono ceketler, kaftan elbiseler.
- Flare ya da İspanyol paça pantolonlar.
- Püsküllü ceketler ve aksesuarlar (özellikle püsküllü süet aksesuarlar).
- Örgü ve dantel detayları, tığ işi örgüler.
- Fedora, kovboy şapkaları, volanlı ve hasır şapkalar, saç bandı, eşarp ve çiçekli taç.
- Takı olarak ise; üst üste takılan bilezik ve kolyeler, tüy şeklinde ya da tüyden yapılmış takılar, doğal taşlar ve tahta boncuklardan yapılmış takılar sık sık tercih edilmektedir.
Keten, kadife, şifon, ipek, kürk, süet, deri, denim, pamuk gibi doğal kumaşların kullanımı.
Çok katmanlı dokular.
Rahat ve özellikle geleneksel platform ya da dolgu topuklar üzerinde, çok yüksek dolmadan topuklu yapılan ayakkabılar.
İkinci bilezik, güneş gözlüğü, kolye, kemer, küpe, inci mücevherleri ya, bantları, saç bantları vb. aksesuarlar lüks veya fazla takılar içerebilir.
Örneğin yırtık bir boyfriend jean ile etnik desenli yazlık bir hırka, gladyatör sandaletlerle kombinlenebilir. Uzun ve salaş bir elbise, kalın kemer, büyük bir kolye, püsküllü bir çanta ile modern bohem tarzını yansıtabiliriz. Daha romantik bir görünüm için dantel kısa elbiseleri büyük fötr şapkalar ve kovboy botları ile kombinleyebiliriz. Akımın özü kat kat parçaları uyum içerisinde kombinleyebilmektir.
Bu stil için en önemli iki kuraldan biri giysinizi oluşturan parçaların renk kombinasyonu, kat, uzunluk ve kalıpları konusunda dikkatli hareket etmeniz. Vücut hatlarınızdan büyük ya da yerlere sürünecek kadar uzun giysilerden sakının.
İki katlara gelince, nerede durmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Parçalardan biri bol ve salaş ise, onu tamamlayan diğer parça normal beden ölçünüzde olmalı. Mesela bol bir süveter ya da bluzun altına düz paça ya da skinny bir pantolon uygun olacaktır. Herkes baştan aşağıya saf boho stilini taşıyacak kadar rahat hissetmeyebilir kendisini. Öyleyse görünümü daha çok siz ve bugüne ait olan bir şeyler ile güncelleştirin.
Tipik boho renkleri olan siyah, kahverengi, krem rengi ve yeşili ana renk paletiniz olarak alın ve dore, gri, koyu kırmızı, koyu mor gibi renklerle harmanlayın. Ancak renk çeşitliliğini abartmayın, 3-4 renkten fazla kullanmayın.
Kendinizi makul aksesuarlar ve ayrıntılarla ifade edin. Bohem moda masraflı olmak zorunda değil. Bir kotun üzerine giyilen beyaz tunik tişört yanında kullanılacak deri bir çanta, işlemeli etnik bir şal, altın rengi katlı bir kolye, birden fazla halka bilezik ve gladyatör sandaletleri ile de elde edilebilinir.
Comments