top of page

MODA AKIMLARI PART 12/ PİN UP AKIMI

PART 12/ PİN UP AKIMI


Pin-up terimi İngilizce’ye 1941 yılında girmiş olmasına rağmen kökeni 1890'lı yıllara kadar uzanıyor. Türkçedeki birebir karşılığı iğnelemek ya da raptiyelemek olan pin-up ilk çıktığı dönemlerde fotoğrafları çoğunlukla takvimlerde kullanılıyordu. Pin-up giyim tarzı, moda dünyasında var olan en romantik ve en sevimli stillerden birisidir ve oldukça uzun bir süredir bilinmektedir. Gizli bir cazibeyi, romantizmi ve seksapeliteyi ön plana esprili bir şekilde çıkaran bir tarz diyebiliriz. İlk pin-up fotoğraflarında Marilyn Monroe, Betty Grable, Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Greta Garbo, Rita Hayworth, Ava Gardner, Brigitte Bardot, Sophia Loren ve Elizabeth Taylor gibi güzelliğin ve dişiliğin sembolü olan, kendi dönemlerinin ünlü aktristleri yer alıyordu. Ezgi Mola da ülkemizde pin-up giyim tarzı temsilcilerindendir.


Çok eski dönemlerden bu yana süre gelen pin-up stili her yerde ve her formda karşımıza çıkıyor. Pek çok ünlü ismin de kliplerinde, fotoğraf çekimlerinde, gala ve ödül törenlerinde bu akımdan etkilenmiş ve sembollerini kullanmış olduğunu görüyoruz. Pin-up kızları daha çok popüler kültür ikonları, rock yıldızları ve aktristlerinden oluşuyor. Genellikle pin-up modeller geniş kitleleri etkileme becerisi olan figürlerden seçilir ve her zaman da ünlü bir figür olmaları beklenmez. Örneğin “We can do It” replikli, başında bandana bağlı, kolları sıvalı şekilde resmedilmiş olan kız da bir pin-up modeldir fakat gerçekten var olduğu ve yaşadığı dahi şüphelidir. Buna rağmen tüm dünyada feministlerin ve kadın hakları hareketlerinin simgesi olmuştur.


Pin-up giyim tarzı için vazgeçilmez bazı kurallar vardır. Bunlardan ilki, seçilen kıyafetin bedenimizi tamamen sarması ve vücut kıvrımlarını ortaya koymasıdır. Bir diğer kural da korselerin kullanılmasıdır. Bel bölgesinin ince olması, bedenin kum saati gibi görünmesi pin-up giyim tarzında esastır. Bu bel inceliğini korse ile sağlayabiliriz. Son olarak değineceğimiz bir diğer esas ise dekoltedir. Dekolte pin-up giyim tarzını temsil eden en önemli unsurlardan biridir. En çok kullanılan dekolte göğüs dekoltesidir. Bununla birlikte kısa etekler ve şortlar da giyim tarzında sıklıkla kullanılır.


Pin-up giyim tarzında pembe, kırmızı, siyah, beyaz ve mavi tonları sıklıkla kullanılır. Desen olarakta marin desenler önde gelir. Bunun yanında çiçek ve meyve baskılı kumaşlar da kullanılmaktadır. Aksesuar desteğinin yoğun olduğu pin-up giyim tarzı, eldiven, eşarp, bandana gibi aksesuarların kullanımına da oldukça açıktır. Yüksek topuklu ayakkabıların tercih edildiği moda akımında, bel dikkat çekmesi gereken yer olduğu için kemer kullanımı da ön plandadır. Daha çok ince kemerlerle bel daha belirgin hale getirilir. Özellikle kırmızı ruj kullanımının ön plana çıktığı pin-up modası, havalı ve dalgalı saçlar ile tamamlanmalıdır.


Günümüze döndüğümüzde ise pin-up tarzının popüler kültürün zamanla bir parçası haline geldiğini ve dönem dönem hala yükseliş gösterdiğiniz görüyoruz. Bu akımda genellikle kıvrımlı hatlara sahip, balık etli kadınları da mutlu eden formlar ön plana çıkıyor. Abartılı görünümleri barındıran akımı hayatımıza yeniden sokan ünlü isimler ise ‘Kardashian’ ailesi demek yerinde olacaktır. Bir dönemin bedenen ‘zayıf’ kadın algısını yıkan ve toplum içinde popüler kültürle birlikte yeni bir vücut formunu önümüze sunan aynı zamanda topluma da kendini kabul ettirmeyi başaran bu dönüşüm bir anlamda pin-up akımının yeniden canlanmasına fırsat vermiş oldu.





Comments


bottom of page