top of page

MODA AKIMLARI PART 11/ MONOKROM AKIMI

PART 11/ MONOKROM AKIMI


Monokromun kelime anlamı; resim, çizmek, tasarım ve fotoğraflamak anlamına gelmektedir. Kökeni, Yunanca Monochrome’dan gelen bu akım tek renkten oluşan sanat eserlerine verilen isimdir. Mono kelimesi tek ele alındığında ‘’teklik’’, ‘’bir’’ anlamını taşımaktadır. Yani monokrom kelimesi tek bir renk üzerinden oluşturulan bir cisim veya resimdir.


Modada ise monokrom tarz, iki zıt renkten oluşan veya iki zıt rengi içerisinde barından şekillerden oluşan parçaların kombinlenmesine denir. Giyim alanında monokrom stile sahip olmak, farklı renkleri birbirleriyle kombinlerken zorlananlar için iyi bir giyim seçeneğidir. Örneğin, pantolon, tişört, ayakkabı ve çanta kombini yapmak normalde kafa karıştırıcı olabilirken, monokrom tarzda siyah bisiklet yaka bir tişört, siyah dar kısa paçalı jean, siyah renkte ince bantlı topuklu sandalet ve siyah el çantası kullanılarak hazırlanan kombin hem kolaydır hem de tarz bir görünüm sağlar.


Monokrom giyinmek basit görünebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken ufak nüanslar vardır. Tek renk ya da iki zıt renk kullanılan kombinler hata kabul etmez. Monokrom renk siyah ve beyaz olarak seçilmişse siyahın kusurları kapatıp, beyazın ise kusurları ortaya çıkardığı göz önüne alınmalıdır. Siyah ve beyaz renkler uyum içerisinde görünmeli, şık ve elegan bir izlenim vermelidir. Monokrom stilde tek renk tercih ediliyorsa kullanılan kıyafetler ve aksesuarlar arasında ton farkı olmamalıdır. Aksesuar ve kıyafetin bir bütün oluşturmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde uyumsuz ve göze batan bir görüntü oluşabilir.

Dikkat edilecek bir diğer konu ise desen kullanımı. Geometrik desenler ya da puantiyeler kullanılıyorsa; örneğin kırmızı siyah renklerden oluşan desenli bir etek tercih edildiğinde, ayakkabı ya da bluz da siyah ya da kırmızı renk olmalıdır. Desen kullanıldığında kullanılan diğer tüm parçalar desen içerisindeki renklerden oluşmalıdır.

Monokrom stil kullanılırken yalnızca kıyafette uyuma önem vermek yeterli değildir, kullanılan aksesuarların da tercih edilen stille bağdaşması gerekir. Ayakkabı, çanta, şapka ya da takı tercihlerinin birbirlerini tamamlamaları önemlidir. Renkli bir monokrom kombin oluşturulduğunda renkli ya da geometrik takılar tercih edilebilir.

Siyah denim pantolon ve siyah tişört seçkisi de hassas. Denim pantolon yıkamasız ve simsiyah ise tişörtünüzün de pamuk karışımlı ve solmamış bir siyah olmasına özen gösterin. Denim pantolon biraz eskitme ve yıpratmaya sahipse tişörtün de antrasit tonlarına doğru gitmesinde fayda var.


Monokrom yani tek renk kombin uygulamasının en kolay yolu kesinlikle tulumlar. Nötr renkte bir tulum hem monokrom görünüm yakalamanızı sağlar, hem de dolabınızda minimal ve zamansız bir parça olarak kurtarıcınız olur.


Günlük giyimde bu tarzı kullanabilirsin. Lila rengi bir sweatshirt'ü lila rengi jogger pantolonla tamamlayabilir ve ayakkabılarında da lila renk tercih edebilirsin.

Özel davet şıklığında da monokrom ile göz kamaştırabilirsin. Kırmızı renk bir tulum ya da elbiseyi aynı renkte stiletto ve çanta ile kombinleyebilirsiniz.







Comments


bottom of page