top of page

Mimar Frank Lloyd Wright Tasarımı: Şelale Evi


 


Modern mimarlık tarihinin en önemli mimarlarından biri olan Frank Lloyd Wright, Şelale Evi tasarımıyla mimarlığa yepyeni bir bakış açısı kazandırır. Amerika Birleşik Devletleri sınırları içindeki Pittsburg şehrinde yer alan yapı, doğa ile iç içe bir bölge olan Mil Run'da bulunur. Modern ve organik mimarinin ilk örneklerinden biri olan Şelale Evi, Bear Run Irmağı üzerinde yer alan şelalenin tam üstüne inşa edilmiştir.


Mimar Frank Lloyd Wright, "Bina üzerinde bulunduğu toprağı kucaklamalıdır." fikrini savunur ve Şelale Evi tasarımını bu felsefeye göre inşa eder. Yapının coğrafi şartları incelendiğinde, kayalar ile şelale arasındaki güçlü ilişki açıkça görülür. Tasarımın temelini oluşturan kayalıklar, yapının iç mekân tasarımında da kullanılmıştır.


Mimar Frank Lloyd Wright'ın organik mimari tasarım anlayışını ön plana çıkaran yapıda kullanılan taş duvarlar, araziye ait malzemelerden üretilir. Yapının duvarları akustik ses yalıtımına sahiptir ve şelale sesi binanın her yerinden duyulur. Şelale Evi'ne karakteristik bir özellik kazandıran büyük pencere ve balkon detayları, sıra dışı çatı tasarımı ve yatay mimari stili, tasarımın doğa ile bütünleşen bir yapı olduğunu gözler önüne serer.



Şelale Evi'nin İç Tasarımı



Yapının iç mekân tasarımı da dış mimarisinde olduğu gibi sade, yalın, modern ve organik esintiler taşır. Wright'ın mimari tasarım anlayışını ortaya koyan iç mekânda, odalara ayrılan duvarlar yoktur. Yapının ısıtması ise şöminelerle sağlanır. Geniş mekân tasarımına sahip olan ve duvar ile bölümlere ayrılmayan yapıda, mekân serbest bırakılır. Yapının muhteşem manzarası ikinci ve üçüncü kattan görülmektedir.


 



Comments


bottom of page