top of page
Writer's pictureEda Kılıç

Marka Olmak ' Bu Kadar Kolay '

Mer-ha-ba-lar sevgili Per'manence okuru. E- ticaretin yaygınlaştığı, sosyal medyanın ekonomiyi ele geçirdiği bu günlerde sen de kendi işinin patronu olmaya ne dersin? Belki de bu işi çoktan kurdun ancak rakiplerinden bir adım önde olmanın yollarını arıyorsun. O zaman bu yazı tam senlik, hadi başlayalım!


SORMAMIZ GEREKENLER

Hangi sektördeyiz?

Pazarın durumu nedir?

Hangi ürün ve hizmete talep var?

Hedef müşteri kitlemiz kim?

Hedef müşteri kitlemiz ne istiyor?

Ürün veya hizmetimizi hedef müşterimize nasıl ulaştırabiliriz?

Ulaşan ürün veya hizmetimizden en üst seviyede memnuniyeti nasıl sağlarız?


MARKALAŞMA NEDİR ?

Markalaşma; bir kurumun kendine has oluşturduğu vizyon, isim, renk, şekil ve tasarımların bütününün tek bir amaca hizmet etmesi ile birlikte müşteride oluşturduğu kimlik algısıdır. Ürün ve hizmetlerin sunumunda şirketleri her zaman öne çıkaracak ilk kavram markadır.


MARKALAŞIRKEN KESİNLİKLE BİR SLOGANINIZ OLSUN!




MARKANIN KİMLİĞİ

Markalaşma sürecinde oluşturulan marka kimliği konusu çok önemlidir. Marka kimliği, tüketicinin zihninde markayı tanımlayan ve ayırt ettiren renk, tasarım ve logo gibi markanın görünür unsurlarıdır. Bir markanın logosu, markanın iç kimliği hakkında olabildiğince fazla iletişim kurmakla görevlidir. Amaçlanan mesajı hemen ileten tek bir görsel oluşturmak için markanın kimliğinin özüne iner. Logo aynı zamanda bir markanın pazarlama sürecinde yaratılan görsel teminatın geri kalanının tonunu da belirler.

Genel olarak marka kimliği, markanın kişiliğidir. Bir markanın kişiliği, müşteri kitlesi ve müşteri beklentisi açısından çok önemlidir. Müşteriler bir markayla etkileşime girdiğinde aslında "kiminle" etkileşimde bulunur? Marka bir kişi olsaydı nasıl bir insan olurdu? Heyecanlı ve arkadaş canlısı mı yoksa sofistike ve çekingen mi?


MARKALAŞMA İŞLETME İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Müşteri algısını etkiler.

Yeni iş ilişkileri kurulmasını sağlar.

Yeni müşterilere ulaşma imkanı tanır.

İşletme içi başarıyı artırır.

Pazarda güven sağlar.

Pazarlama çalışmalarını destekler.


MARKALAŞMANIN İŞLETMELERE SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?


Markalaşma işletmelerin itibar kazanması ve bulunduğu sektörde konumunu sağlama almasında önemli bir etkendir. Markalaşma müşteriye güven sağladığı gibi firmalara da hem firma hem de müşteri nezdinde sağladığı faydalar vardır. Aşağıda markalaşmanın birkaç faydasına değindik.

Ürünlerin pazarlama ve tanıtımda etkin rol oynaması,

Müşteriyle duygusal bağ oluşturulması,

Ürüne ve hizmete duyulan güven ve sadakati artırması,

Kalıcı müşterileri artırması,

Rakiplerin arasından öne çıkmayı ve dikkat çekmeyi sağlaması,

Şirketlere itibar kazandırması,

Müşteriye güven ve sadakat vermesi.



5 Başarılı Markalaşma Tekniği

İyi bir izlenim ve etki bırakın.

Müşteri geri bildirimlerine odaklanın.

Kararlı ve tutarlı davranın.

Rakipler arasında fark yaratın.

Markayı görünür kılın.


MARKA YÖNETİMİ

Marka yönetimi, müşteriye kabul ettirilmiş ve sektörde yer etmiş markanın sürdürülebilirliği için çok önemlidir. Yönetim sürecinde dijital mecralardan reklamlara, müşteri geri bildirimlerinden yeni ürün skalalarına kadar her detay incelenerek markanın geleceği yönünde hamleler yapılmalıdır.


Sosyal medyada marka yönetimi sayesinde süreç daha hızlı, doğrudan, ilgi çekici, şeffaf ve geniş kapsamlı hale gelebilir. Sosyal medya varlığı olmayan bir marka, hızla modası geçmiş hissetmeye başlayacağından buna uyum sağlayamayan işletmeler geride kalacaktır. Sonuçta sosyal medyanın yarattığı sürekli, gayri resmi ve önemli diyaloglar, bir marka ile tüketicileri arasında şimdiye kadar var olan gerçek ve güçlü bir ilişkiyi teşvik etmek için belki de en büyük fırsatlardan biridir.


Buraya kadar marka olmak ile ilgili genel geçer bilgiler edinmekle birlikte mevcutta bir markanız var ise bunun sektörünüze ne kadar hitap ettiği ile ilgili düşünmenizi istiyorum. Marka ismi müşteri ile aranızda bağ kurmadaki en önemli etmendir. Artılarını ve eksilerini düşünmekle birlikte bu mecrada cesur olmak gerekebilir. Başta riskli ve maliyetli görünen bu gibi değişimler sonrasında kazancınızı zirveye taşıyabilir.


MARKA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ !!!!!!!!!!

Zamanın gereklerine uyum göstermek için iş modelini değiştiren şirketler, eski anlayışlarını terk ettiklerini hem çalışanlarına hem de müşterilerine anlatmak için yeni bir marka ismine ihtiyaç duyabilirler. Yeni bir vaatle, yeni pazarlara ve yeni müşterilere hitap etmek için isimlerini değiştirebilirler

Markaya yeni bir isim vermek, yeniden yapılanma demektir. Ancak bir markayı yeniden yaratmak sadece isim, renk ve logo değiştirmekle olmaz. Eğer şirket, yeni ismi ve yeni logosuyla aynı işleri, aynı anlayışla yapmaya devam ederse hiç bir şekilde başarılı olamaz. Çünkü sadece isim, renk ve logo değiştirerek bir marka yaratmak mümkün değildir. Gerçek değişim şirketin içinde olur. Yeni anlayış, yeni müşteri vaadi hayata geçerken yeni isim bu büyük değişimi bütün dünyaya ilan etme işlevini üstlenir.

Kökten değişimlerin başarısını belirleyen en önemli konu, değişim sırasında eskiye ait olanlardan nelerin korunacağı, nelerin değişeceğidir. Her şeyi değiştirmenin başarısızlık getireceği açıktır. Hiç bir şeyi değiştirmeden sadece isim değişikliği yapmanın da faydası yoktur. Değişimin başarısını belirleyen, değişimi yönetenlerin ve liderin bilgeliğidir. Çünkü bir değişim sırasında nelerin değiştirilip nelerin korunacağına karar vermek, gerçekten bir bilgelik konusudur.

Bir marka ismini (rengini, logosunu…) değiştirdiğinde, o güne kadar tüketicilerin hafızalarında oluşturmuş olduğu elle tutulmaz ama çok değerli olan bütün varlığını kaybeder. Bu nedenle, pazarlamada marka yenileme konusu çok sık karşılaştığımız bir durum değildir. Ama bugün hem ülkemizde hem de dünyada, aslında ömrünü tamamlamış olmasına rağmen olağanüstü desteklerle ayakta kalan birçok marka var. Bu markaların kendilerini güncelleyip yeni bir marka ismiyle yola devam etmeleri, en akılcı yol olabilir.


KISA SÜREDE YOĞUN KAMPANYA SÜRECİ ŞART

Marka ismini değiştirirken üzerinde önemli durulması gereken konuların başında bu değişimin kamuoyuna nasıl duyurulacağı geliyor. Özellikle çok uzun yıllardan beri kullanılan bir markanın ismini değiştirirken uygulanacak iletişim çalışmalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor.


Marka Danışmanı Prof. Dr. Nükhet Vardar, yeni ismin şirketin yeni vizyonu ve yeni iş hedefleriyle iyi örtüşmesi gerektiğini belirtiyor. Değişimin de tüketiciye kısa sürede ve yoğun bir kampanya ile aktarılması gerektiğine vurguluyor. Ardından da iletişime devam edilerek tüketici belleğinde yeni ismin olabildiğince yer edinmesine gayret etmek gerektiğini ifade ediyor. Vardar sözlerini şöyle sürdürüyor: “Doğal olarak isim değişiklikleri maliyetli operasyonlardır. Çünkü o tarihe kadar markaya yapılan tüm yatırım sıfırlanmış olur. Reklamveren tekrar sil baştan marka yatırımına başlamak zorunda kalır. Benzer maliyetler logo değişikliklerinde de yaşanıyor.”


Sevgili okur bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

Comments


bottom of page