top of page
Writer's pictureŞeyma Kont

Le Corbusier ve Onun Savoyesi

Updated: Jun 7, 2021


 

Villa Savoye Le Corbusier’in en önemli eserlerinden biridir. İsviçre ve Fransa kökenli olan mimar bu yapıyı Fransa’nın başkenti Paris’in hemen dışındaki Poissy bölgesine konumlandırmıştır. Bu alan Enternasyonal Stil’in en önemli ve tanınmış örneklerinden biridir.

Betonarme malzeme ağırlıklı kullanılan bu yapı inşa aşamasını 1929’da tamamlamıştır. Betonarme malzeme ile modernizmi özdeştirmiştir. Betonarme malzeme pratik, erişilebilir ve sağlam bir malzeme olması açısından da doğru bir tercih olarak görülmüştür. Fakat yapı kullanıma kapalı olması ve 2.Dünya Savaşı’nın etkileriyle harap olmuş, daha sonra restore edilmiş ve halka açılmıştır. 2016 yılında da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Ayrıca mimar bu yapıya bir ev demektense onu ‘Yaşayan Makine’ olarak adlandırmıştır.


20. yüzyılın en önemli mimarlarının arasında anılan Le Corbusier’nin unutulmaz eserlerinden biri olan Villa Savoye, dünyanın en önemli yapıları arasında gösterilir. Bu yapıt modernizm akımının özellikleri ve Le Corbusier’nin mimari prensipleri doğrultusunda tasarlanmıştır. Modern Fransız banliyö evi olarak tasarlanmış Villa Savoye, Le Corbusier’nin mimari tasarımlarında esas aldığı 5 tasarım prensibini de taşır.



1.Taşıyıcı desteğiyle yapının toprak ile iletişimi kesilmiştir. Birinci kat, kolonlar ile üste taşınmıştır. Bu sisteme “pilotis” denmektedir.

2.Çatı katı teras olarak kullanılmıştır. Böylece çatı katına bir alan açılmış ve işlev kazandırılmıştır. Yapıda bahçe görevi görmüştür.


3. Pencereler yatayda konumlandırılmıştır. Corbusier bu şekilde ışıktan %40 daha fazla yararlanıldığını savunsa da bu tezi kanıtlanmamıştır. Ayrıca dış cephe beyaza boyanarak aydınlık etki arttırılmaya çalışılmıştır.


4. Açık plan sistemine önem verilirken ortak kullanım alanlarının ayrımı da göz önünde bulundurulmuştur. Yerleşim fonksiyonel ve işlevsel yapılmaya çalışılmıştır. İç kısımda taşıyıcı duvarların olmaması bu ayrımı kolaylaştırmıştır.


5.Binanın cephesi taşıyıcı elemanlardan ayrılarak, cephe tasarımında serbestliği sağlamıştır.




Bu 5 tasarım prensibini birkaç kelime ile özetleyecek olursak sırasıyla; pilotiler, teras çatı, bant pencereler, serbest plan kurgusu ve serbest cephe kurgusu olarak tanımlayabiliriz. Le Corbusier’in 5 tasarım ilkesini aynı çatı altında topladığı bu yapı fonksiyon, sirkülasyon ve aydınlatmanın uyum içerisinde çalıştığı çok başarılı bir önektir.

 

Hozzászólások


bottom of page