“Reading slump” yani okuyamama/tıkanma ve okuduğunu algılayamama durumu, kitapseverlerin yaşamaktan nefret etseler de dönem dönem içine düştüğü bir durumdur. Düzenli bir şekilde günde 50 belki 100 sayfanın üzerinde okuyup, haftada en az 1 kitap bitirebiliyorken kendimizi 1 sayfa dahi okuyamadığımız bir halde bulunca üzülmeden edemeyiz. Çoğunlukla düzen değişikliğinden, yaşanan bir olayın ardından, kafa çok meşgulken yaşanan okuma tıkanıklığından kolayca kurtulabilmek için neler yapmalıyız bir bakalım.
Yarım bırakın.
Tıkanmaya bir kitap okurken başladıysanız ve kitap elinizde sürünüyorsa yarım bırakın ve ilginizi çeken başka bir kitaba geçin. Belki tıkanmaya girmemişsiniz sadece o kitabın zamanı gelmemiştir. Unutmayın kitapları biz değil, kitaplar bizi seçer. Uygun zamanda yarım bıraktığınız kitap sizi çağıracaktır.
Değişik türler deneyin.
Üst üste aynı tarzda kitapları okumak sizde doyma hissi veya bıkkınlık yaratmış olabilir. Daha önce okumadığınız ilginizi çeken farklı türler ve yazarlar deneyin. Okunacaklar listenizi gözden geçirin. Hangi kitapları okuma planınızın dışında diye bir süredir erteliyorsunuz? Belki de sadece yeni kitap satın almak şevkinizi yerine getirmeye yetebilir.
İnceliğine değil içeriğine dikkat edin.
Anlaşılması zor, dikkat isteyen kitaplar sizi daha çok zorlayacaktır. Yeni bir kitap seçerken kitabın yaprak sayfasının az olmasına değil, içeriğinin ilgi çekici ve kolay okunur olup olmamasına dikkat edin. Belki basit bir modern roman veya çizgi roman işinize yarayabilir. Makale ve dergilerden de destek alabilirsiniz.
Size uygun olan zaman dilimini bulun.
Kimimiz gece insanıyken, kimimiz sabahları daha verimliyizdir. Anlamakta, dikkat toplamakta zorluk çekiyorsanız algınızın en açık olduğu zaman dilimini seçin.
Okuma sırasında telefonu saklayın.
İşte en büyük dikkat dağıtıcı: Telefon! Okumadan önce telefonunuzu mutlaka gece moduna alıp olabilecek en uzak noktaya koyun ve hedeflediğiniz sayfa sayısına ulaşana kadar kesinlikle telefona bakmayın. 1 saat habersiz kaldı diye kimse meraktan ölmez. Eğer endişe ediyorsanız baştan onları uyarın ki aklınızın bir köşesinde sürekli bu düşünce dolanıp durmasın.
Ambiyans yaratın.
Mekân değişikliği iyi gelebilir. Okuma yapabileceğiniz güzel rahat bir mekâna gidebilir veya evde kendi kafenizi oluşturabilirsiniz. Kahvenizi hazırlayın ve hafif bir müzikle birlikte coffitivity.com gibi web sitelerden kafe sesi açıp evde farklı bir ambiyans yaratın.
Ara verin.
Kitap okumaya alışmaya çalışan insanlar ara vermeden okumaya devam etmesi gerekirken, hali hazırda alışkanlığı olan fakat tıkanıklık yaşayanların bir durup nefes alması gereklidir. Kendinizi zorladıkça hiçbir şey elde edemeyecek ve belki de başka zaman okusanız çok seveceğiniz bir kitaptan, yazardan soğuyacaksınız. Sadece kitapları bırakın ve doğru zamanı bekleyin.
Film, dizi ve müziğe yönelin.
Kitaba ara verdiniz, biraz rahatlayın kendinizi eğleneceğiniz dizilere, filmlere verip yeni müzikler keşfedin. Kafanızı boşaltmaya çalışın ve bu süre zarfında neler ilginizi çekiyor dikkat edin. İlginizi çeken konulara yakın kitap araştırmanızı sürdürün.
Kendinizi beslemeye devam edin.
Kitap okumuyorsunuz diye kitap dünyasından uzak kalmanız gerekmiyor. Kitaplarla iç içe kalmaya devam edin. Kütüphane, kitapçı, kitap kafe ve sahafları sık sık gezin. Gezebilecek durumunuz yoksa kendi kitaplarınızı karıştırın, dokunun. 1000kitap.com, goodreads.com gibi kitap platformlarında zaman geçirin. Sosyal medyada Booktuber ve Bookstagram’ları takip edin. Yeni kitaplardan haber alın, merak ettiklerinizin yorumlarına bakın, kendinizi besleyin ki canınız tekrar okumayı istesin.
Comentários