top of page

Karantinada En Çok Tercih Edilen Dizilerden Biri: Friends

 

Sit-com kültürüne az çok hakim olan herkesin bildiği üzere Friends, bir arkadaş grubunun günlük hayatını anlatan en başarılı sit-comlardan biridir. 1994’ten 2004’e 10 sezon sürmüş olan bu dizi, 2020-2021 yılları arasında gerçekleşen global COVID-19 salgınında Netflix isimli en yaygın dizi/film platformunda bulunması ile beraber birçok ülkede karantina süresinde en çok tercih edilen dizi oldu. Peki modern zamanlarda çekilmiş onlarca sit-com varken neden Friends?

Salgın sırasında eski normali özleyen insanlar doğal olarak zaman geçirmek için kendilerini ekranın sanal gerçekliğine verdiler. Friends de yıllardır en çok izlenen dizilerden biri olmasıyla beraber anlattığı hikayenin bir grup yetişkinin günlük hayatı odaklı olması bu kapanılan dönemde gerçek hayatın yerini bir tık da olsa doldurmayı başardı. Courteney Cox’un oynadığı Monica isimli karakterin liseden arkadaşı Rachel (Jennifer Aniston) ile aynı eve taşınması ile başlayan dizi, 10 yıl boyunca Monica, Ross, Rachel, Chandler, Joey ve Phoebe arasındaki ilişkileri ve bu karakterlerin yaşadığı olayları anlatmakta. Bu sayede 90larda New York’ta günlük dertler içerisinde kaybolmak, 2020 yılında evden çıkamayan bütün insanların içini ısıtmış ve biraz da olsun umutla doldurmuştur.

Aynı zamanda az önce bahsettiğimiz gibi dizinin 90lar New York’unda geçmesi, son zamanlarda geri dönmüş 90lar modası ve estetik anlayışı sayesinde izleme oranının yükselmesine yardımcı oldu. Dizideki karakterlerin ilham sayfalarında ikonikleşmiş kıyafetleri ve saçları her türlü stil anlayışını da geliştirmeye yardımcı oldu. Bunun dışında espri ve komedi konusunda birçok sit-coma da ilham kaynağı olacak kadar orijinal olan Friends, her sabah aynı güne uyandığımız zamanlarda yüzlere güzel bir gülümseme kondurmayı bildi. Aslında derin karakterlere sahip olan bu yapımın birçok insan tarafından birden fazla kere izlendiği de istatistikler arasında.

Diziyi beğenmeyen insanların bile hakkını verdiği karakter Chandler, dizinin kendini bir şekilde izletmeye devam etmesini sağlayan unsurlardan sadece biri. Birkaç bölüm sonra fark edileceği üzere kendimizi karakterlerin yaşadığı hayatın bir parçası olarak görmek çok kolay. Bu kolaylığın sağladığı umut ve mutluluk ise karantina sırasında insanların en ihtiyaç duyduğu şeydi. Bu sayede Friends, 2020 yılında en çok tercih edilen yapımlardan biri oldu. Şu anda ise bütün izleyiciler, COVID-19 yüzünden geç yayınlanmış olan 25. yıl özel bölümünün tadını çıkartmakta.

 

Comments


bottom of page