top of page

Jesse Rutherford

Updated: Oct 3, 2021

 

Jesse James Rutherford, Kaliforniya Newbury Park’ta doğmuş bir şarkıcı ve aynı zamanda söz yazarıdır. Jesse, çocukluğundan beri eğlence sektöründe yer almış, N’Sync üyeleri ve Elvis Presley gibi bazı insanları taklit etmiştir. Yıllar boyu süren bu televizyon kariyeri ve solo şarkıcılık kariyerinden sonra, farklı türleri bir araya getiren The Neighbourhood isimli müzik grubunu kurdu.

Jesse küçüklüğünden beri “stilleri” karıştırmayı ve farklı kıyafetler giymeyi seviyordu. Kendi dolabında bulunan kıyafetleri kullanarak kendi tarzını oluşturuyordu. Yıllar geçtikçe tarz anlayışı multi-gendered (çok cinsiyetli) ve eşsiz olarak tanımlanmaya başlandı. Ergenlik ve genç yetişkinlik dönemini cinsiyetini sorgulamayla geçiren Rutherford, bu sorgulama ve zorluğun son dönemlerinde, 2015 yılında, Devon-Lee Carlson ile tanıştı. O zamandan beri birlikte olan çift GQ Magazine tarafından 2019’un En 2019 Çifti seçildi.


Müzik kariyerine başlayıp grubu kurduktan sonra Jesse söz yazmaya da başladı. Şarkılarında gençliğinde yaşadığı, nereye ait olduğunu bilememekle alakalı zorlukları görebilmekteyiz. Grup ilk şarkıları Female Robbery yayınladığında Jesse sadece 21 yaşındaydı. Şarkı boyunca Jesse’nin o anki hayatından hiç memnun olmadığı ve bu hayattan kaçmak istediği açık açık bellidir. Bunun belli olmasının yanında adam kaçıran/hırsız niteliğinde birkaç kişi vardır ve Jesse’nin bu insanlardan para edecek her şeyi bırakıp kendisini almalarını istediği söylenmektedir. Bu kısımda, hayatından kaçmayı ve yeniden başlamayı ne kadar çok istediği mükemmel bir şekilde yansıtılmıştır diyebiliriz. Female Robbery’nin yanında grup Sweater Weather isimli en ünlü şarkılarından birini yayınladı ve aynı ilk şarkı gibi bu şarkıları da birileri ile beraber hayata dair şeylerden kaçmak üzerineydi.



Bir adamın bir kadını maceraya davet etmesini anlattığı için şarkı her ne kadar daha romantik bir kısma kaçsa da şarkının dertlerden kurtulmak hakkında olduğu yine açık ve nettir. Şarkının başında adam sadece bir insan olduğunu fakat bütün dünyayı avuçlarında istediğini söyler. Daha bu kısımdan bile Jesse’nin hayatındaki şartları değiştirmek istediğini ve bunu kafasına koyduğunu anlayabilmekteyiz.

Yıllar sonra Jesse, Jessie English tarafından çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir kitap yayınladı. Kitabın isminin “&” olmasına karar verdi. İçinde bulunan fotoğraflar ise Jesse’nin kendisinin oluşturduğu ve kendisini yansıttığı bu multi-gendered olarak tanımlanan kıyafetlerini giyerken çekilmiş fotoğraflardı. Rutherford, bu kitabı basmasının amacının cinsiyet konusundaki esnekliğini vurgulamak, kendisi başta olmak üzere zorluk çeken herkesin yaşadıklarını anlatmak, kendilerini olduğu gibi kabullenmelerini ve buna değer vermelerini sağlamak olduğunu söylemekte.

 

Comments


bottom of page