top of page
İpek Usta

İstanbul'un Hikâyeleri ile Ünlü Tarihi Yapıları


 

Kız Kulesi

Kız Kulesi'nin iki farklı hikayesi vardır. Hikayelerden ilki; İmparator'un kötü bir rüya görüp rüya yorumcusuna buna yorumlatması ile başlar. Kızının 18 yaşına gelince bir yılan tarafından öldüreceğini öğrenen Kral, deniz ortasına bir kule inşa ettirir ve kızını buraya kapatır. Rivayete göre, bu durumda başarı sonuç vermez ve kuleye getiren üzüm sepetinin içinde gizlenen yılan genç kızın ölümüne neden olur. Kuleyle ilgili bir diğer hikaye ise Galata Kulesi ile Kız Kulesi'nin karşılıklı aşk yaşamasıdır.


Galata Kulesi

Galata Kulesi rivayete göre Kız Kulesi'ne aşıktı. Boğaz onların kavuşmasına izin vermiyordu.


Mihrimah Sultan Cami

Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın kızı olan Mihrimah Sultan adına yapılan caminin hikayesi, Mihrimah isminden gelir. Güneş anlamına gelen "Mihr" ile "Ay" anlamına gelen "Mah" sözcüklerinin birleşmesinden oluşan Mihrimah ismi, Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a olan aşkından esinlenerek inşa edilir. 21 Mart'ta Güneş bir minarenin üzerinden batarken Ay ise diğer minarenin üzerinden yükselir.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı; 336 sütundan oluşur ve Medusa heykeli sütunlarla birlikte "ağlayan sütun" gizemini korur. Sütunların üzerinde bulunan göz figürlerinin sürekli nemli olması, sarnıç inşaatında çalışan köleler için dökülen göz yaşlarını simgelediğine inanılır.

Ayasofya Cami

Ayasofya Cami hakkında pek çok hikaye olsa da en etkileyici olan rivayet şöyle başlar; Ayasofya inşaatı sırasında yoğun çalışan mimarın, her bir ayrıntı ile kendi ilgilenmek istediği için mermer bakmaya giderken kiliseyi emanet edeceği güvenilir birini bulması gerekir. Bir türlü birini bulamayan mimar, sonunda küçük oğlunu gözcü olarak bırakmaya karar vererek, oğluna "ben gelene kadar kapıda göz kulak ol" der. Bir melek küçük oğlana "Babanı hemen çağır, çok acil konuşmam lazım.” der, çocuk “çağıramam çok kızar babam.” dediyse de meleğin ısrarına dayanamayıp, sonunda babasını çağırmaya razı olur. Bu iyiliğe karşılık melek çocuğa sen gelene kadar ben buraya sahip çıkarım sözünü verir. O gün bugün bir daha çocuk oraya dönmediği için gözcü bir meleğin Ayasofya'yı koruduğuna inanılır.


Tekfur Sarayı

Doğu Roma İmparatorluğu zamanında en önemli ticaret merkezi olan Tekfur Sarayı'nın hikayesi ise Napolyo'nun annesine ait olan "Kaşıkçı Elması"ndan gelir. Tekfur Sarayı'nın çöplüğünde bulunan Kaşıkçı Elmas'ı, değeri anlaşılınca Osmanlı hazinesine geçer.

Süleymaniye Cami

Süleymaniye Cami'yi çok özenerek yapan Mimar Sinan, caminin temelinin oturması için inşaata bir yıl ara verir. İnşaatın devam etmediğini öğrenen Şah Tahmasb, Kanuni'yi utandırmak ve caminin yapımına destek olmak için bir sandık dolusu altın gönderir. Bu duruma çok bozulan Kanuni Sultan Süleyman, altınları toz haline getirtip Süleymaniye Cami'nin yapımında kullanılan harcın içine döktürür.


Kapalıçarşı

Kapalıçarşı'nın altında gizli tünellerin bulunduğu tünellerinin girişinin Yerebatan Sarnıcı'nda olduğuna inanılır. Rivayete göre tüneller Kınalıada'ya kadar uzanır.

Çemberlitaş

Bilinen diğer adıyla Constantin Sütun hikayesi ise I. Kostantin'in bir tanrıça heykelini, Nuh Peygamber'in asasını, Hz. Musa'nın içerisinden sular fışkırtan taşını ve Hz. İsa'nın ekmek dağıttığı gün elinde kalan ekmek kırıntılarını Çemberlitaş'ın temeline gömdüğüdür.

Pera Palas Hotel

Pera Palas Hotel, İstanbul'da elektriğin ilk verildiği, sıcak su ve elektrikli asansörün ilk kullanıldığı bina olarak büyük önem taşır. Ayrıca; oteli bu nedenli değer yapan Mustafa Kemal Atatürk'ü pek çok kez ağırlaması, 101 numaralı odanın Atatürk'ün şahsi odası olması ve en sevdiği renge boyatılıp, müze hâline getirilmesidir.


 

Commentaires


bottom of page