Şu koskoca ormanlar, bir o kadar da yeni oluşacak ormanlar, bir de bu ormanlarda, dağlardaki kanyonlar…
Baştan aşağıya ormanlarımızı iyileştirmeliyiz. Dip temizliği, çimlendirme, seyrekleştirme, hayvanları koruma, gençleştirme, içindeki meyveleri ve mantarları ayrı ayrı değerlendirme…
Sadece içindeki yaşlı-kuru, eğri-büğrü, kesilmesi gereken ağaçlarımız bunları değerlendirdiğimizde, nasıl mı?
Bunlar; belli bölgelerde yapılacak fabrikalarda, talaş haline getirilip sunta, suntalam, ahşap, parke olarak değerlendirilir. Sadece seyrekleştirmede yapılan değerlendirmelerde; ahşap dekorasyonlar, ahşap ve tomruk evler, kereste gibi değerlendirilir.
Bu söylediklerim, ormanı yeniden yapılandırmada, elde edilecek istihdamı, ormanı yok etmeyeceğiz, yeniden kazanacağız. Bu arada da yüz binlere varan istihdam sağlanacaktır. Ormanlarımız tekrar yenilemede çeşitli orman fidanları yetiştirilir, yeni yerlerine dikimi sağlayacaktır. Bu şekilde devridaim sağlanmış olacaktır.
Kanyonların değerlendirilmesiyle, turizme en az on binlerce istihdam sağlanacaktır. Kanyonların sağına soluna yollar, dinlenme parkları, barınaklar, karşıdan karşıya köprüler, kafeler, ufak aile evleri, otel türü barınaklar, gelen turisti gezdiren, dolaştıran, bilgilendiren rehberler, kanyon içerisinde doğal ekolojik bahçeler, hayvan barınakları, bitki çeşitliliği, tarım, buradan geçinme olanaklarıyla ve yetmediği taktirde takviyeler…
Orman içindeki meyveleri değerlendirme; turşusunu, reçelini, orman mantarını çeşitli yiyecekler haline getirip, ormandaki hayvanları, orman yaprağını ve köklerini, şifaya –sağlığa dönüşür. Bu devlet eliyle yapılırsa birçok alanda istihdam sağlanır. –Ayrıca insanlığa ve sağlığa faydalı hale getirilir.
Ormanlarda tabii göller, akarsular, dereler bulunmaktadır. Bu şekilde, balığından, su ürünlerinden faydalanmada da istihdama fayda sağlayacaktır.
Benim bu saydıklarım 1 milyon istihdam sağlayacak, bu sayede en az 5–10 milyon arası insan bu projelerden faydalanacaktır.
Bu bir projeler bütünlüğüdür:
1-Ormanı koruma ve yeniden yapılandırma, 2-Kanyonları bakım-onarım ile turizme kazandırma, 3-Deresine-gölüne bakım, kollama ve balığından, böceğinden yaralanma, 4-Orman içindeki meyvelerden, mantarlardan yararlanma ve onları koruma, 5-Bütün ormanlarımız her türlü bakımla, milli parklar haline getirilip, her türlü spor ve turizm aktiviteleriyle insanlara sunmak ve orman gelirlerini de bu şekilde artırmak, 6- Ormanlardan geçinen topluluk, ormanları korur,
Ormanların yok olacağını düşünen topluluklar, kendilerinin de yok olacağını düşünürler.
Böylelikle ormanlarımızı hem sevmiş hem korumuş oluruz…
SONUÇ: Bu yapılanlar en az birkaç milyon kişiye istihdam sağlayacağı gibi, devletten hiç para çıkmayacak, burada çalışanlar da bu şekilde kendi paralarını almış olacak. Turizmin dışarıdan ne kadar gelir getirdiği, ormanlarımızı da kullanarak hem iç ve hem dış turizmde son derece yüksek paralar kazandığımızı göreceğiz. Bu sayede hem büyük bir istihdam sağlanacak hem de devletimiz büyük gelirlere sahip olacak. Bunu yapmak için uygun alanlara orman kasabaları kurulacak, göçe de çok büyük faydalar sağlayacaktır. Bu düşündüklerimiz bütün Türkiye ormanlarını içermektedir, bunun yanında yeni orman alanları da.
Comments