top of page

Hikayesi Şarkıda: Damien Rice’dan Cheers Darlin’

Bazı şarkılar hikayeleriyle dinlendiğinde daha akılda kalıcı ya da hissedilir olmuyor mu sizce de? Hadi gelin Damien Rice’ın ‘Cheers Darlin’ şarkısının hikayesine bir göz atalım:


Yağmurun yoğun şekilde yağdığı bir gecede Damien taksi bulamadığı için koşar adım otobüs durağına yürür. Her zaman gittiği barın köşesinden dönerken bir bedene çarpmasıyla birkaç adım geriye atar, gözlerinin içine baktığı hanımefendiden özür dilemek maksadıyla hemen önünde durdukları barda bir içki ısmarlayıp ısmarlayamayacağını sorar.


Aldığı olumlu cevapla bara girmenin sonucu açılan şarap şişesinden ilk kadehlerini içerken muhabbet etmeye başlıyorlar. Kadın bardağının sonlarına doğru kalkıp kalmamakta kararsız kaldığında Damien bir kadeh daha ısmarlamak için teklifte bulunur. Kadının teklifi kabul etmesi koyu bir sohbeti doğururken bir kadeh daha içmelerine neden olduğunda, Rice, karşısındaki kadından git gide etkilenmeye başlamıştır.


Damien göz ucuyla saati kontrol ederken 15 dakika içerisinde kalkarsa otobüse yetişerek daha fazla ıslanmayacağını biliyordur fakat sohbet ve fazlasıyla etkilendiği kadını da bırakmak istemiyordur. Bir daha nerede karşılaşabilirlerdi ki? Konuşma esnasında yakın yerlerde oturduklarını öğrenen Damien, aynı otobüsle gidebileceklerini öğrenmiş olmanın mutluluğuyla ‘bir kadeh daha içersek otobüsü ikimizde kaçıracağız ve eve kadar beraber yürüyerek daha fazla vakit geçirmiş olabiliriz’ düşüncesiyle dakikalardan söz dahi etmemiş.


Bir kadeh daha içerlerken Damien bitmiş olduğunu yeni fark ettiği sigarasını kadından temin etmeye başlıyor. Saate baktığında, etkilendiği bu kadında daha fazla vakit geçirmek için yapmış olduğu planı uygulamak adına, otobüsün kaçtığını ve şimdi ne yapacaklarını soruyor. Bu sorusu, Cheers Darlin’ şarkısının temelini oluşturacak cevapla karşılaşıyor:


“Sorun değil, erkek arkadaşım gelip beni alacak.”


Damien bu cevapla sarsılsa dahi fark ettirmemeye çalışarak lavaboya gitmeye karar veriyor. Duygusal olarak kendini toparladığında ise bara geri dönüyor ama kadının çoktan gitmiş olduğunu, masadaysa üç tane sigara bıraktığını görüyor.




Damien yanında boş sandalyeyle kendi bar taburesine oturur. İçtikleri şarap şişesinden söktüğü kağıda üç sigarayı ardı ardına içerken Cheers Darlin’ şarkısını yazıyor.


Şarkının hikayesini okumanın ardından şarkıyı dinlerken o anı hayal etmek pekte zor değil doğrusu. Şarkı içinde hikayeyi dinleyebileceğiniz gibi fonu dolduran kadeh sesleri de şarkı kadar yaşanmışlığın da ruhu koruyor. Bu arada, Damien Rice birçok konserinde bu hikayeyi canlandırıyor. Üzerinden seneler geçse dahi…Hala. İzlemek isterseniz “Cheers Darlin’ Live” ismiyle arattığınızda pek çok videosuna erişeceksiniz.


Şerefe sevgilim Cheers darlin' İşte size ve sevgilinize Here's to you and your lover boy Şerefe sevgilim Cheers darlin' Seni beklemek için yıllarım var I got years to wait 'round for you


Şerefe sevgilim Cheers darlin' Düğün çanların var kulağımda I've got your wedding bells in my ear Şerefe sevgilim Cheers darlin' Gözyaşlarımı tüttürmem için bana üç sigara veriyorsun You give me three cigarettes to smoke my tears away

Ve onun adını andığında ölüyorum And I die when you mention his name Ve yalan söyledim, seni öpmeliydim And I lied, I should have kissed you Biz yağmurlarda koşarken When we were runnin' in the rains

Neyim ben sevgilim? What am I, darlin'?

(…)

Komentarai


bottom of page