top of page

Hem İş Hem Aşk Eşittir Hobi

Henüz yeni tanıştığım bir arkadaşım bana “Benim herhangi bir hobim yok.” dedi. Cümlesi ilgimi çekti. Benim hobilerim neler diye düşünmeye başladım. Hobinin önemi veya eksikliği hakkında kafa yormaya başladım. “Hobisizlik” gerçekten bir eksiklik olabilir mi?





Yapılan araştırmalara göre bir kişinin herhangi bir hobiye sahip olmaması bir eksikliğe sebep olabilir. Çünkü hobi, rutin hayatın stresini azaltırken motivasyonu da arttırmaktadır. Günümüzde tüketici olmaktan çok üretici olmanın subliminal mesajlarıyla birçok yerde karşılaşmaktayız. Her an, her dakika faydalı bir şeylerle uğraşması, bir eylem, bir iş ortaya koyması gereken robot insanlara dönüşmeye başladık. Dinlenmeden devam etmek ve üretmek. Dinlenmemek tek başına stres faktörünü arttırmaya yeterli. Yararlı şeyler peşinde koşarken herhangi bir hobiye sahip olmanız en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir çünkü hobi, kişinin kendi mesleği dışında ilgi veya yeteneklerine göre ortaya koyduğu bir iş veya eylemi de beraberinde getirir. Her şeyden önemlisi zihinsel olarak rahatlatıp esnemesini sağlar. Boş vakitlerini yatakta geçirmek yerine harekete geçmesini sağlar.



Bununla birlikte, hobisi olan insanlar kendini daha iyi tanır ve potansiyelinin farkına varır. Duygu ve düşüncelerini daha sağlıklı ifade edebilir, ihtiyaçlarının farkındadır. Örneğin bir resim yaparken hiç kimseye anlatamadığı duygularını tuval üzerinde somutlaştırabilir ve stresini resimler sayesinde yönetebilir. Yaratıcılığın sınırı yoktur. Hobisiyle uğraştıkça yaratıcılığını geliştirir. Yaratıcılığını geliştiren kişi, okul ve iş hayatında da daha başarılı olur. Hobiler, siz farkında olmasanız da sizi daha sabırlı yapar. Her uğraşı için bir sabır gereklidir. Siz farkında olmadan sabretmeyi öğrenirsiniz. Aynı zamanda uyku problemi çekiyorsanız ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız hobi size çok yardımcı olur.


Hobi her ne kadar boş zaman aktivitesi gibi görünse de hobinizden para kazanabilirsiniz. Örneğin, tasarladığınız bir tokayı, diktiğiniz bir kazağı, yazdığınız bir kitabı satabilirsiniz. Aslında hem iş yapmış hem aşk yapmış olursunuz. Yaptığınız işten, kazandığınız paradan zevk duyarsınız. Motivasyonunuz arttıkça işinizi daha iyi yapmaya başlarsınız.



Hobisi olmayan veya yeni hobiler arayanlar için hobi çeşitleri


  • Taş veya ahşap boyamak

  • Heykel yapmak

  • Yazı yazmak

  • Takı tasarımı yapmak

  • Blog yazarlığı yapmak

  • Fotoğraf çekmek

  • Bahçe işleri

  • Yoga

  • Çiçek yetiştirmek

  • Mum yapmak


Comentários


bottom of page