top of page

Hayır Johnny Depp karakteri değil Pop Art Ressamı! ANDY WARHOL




“Gelecekte herkes on beş dakikalığına ünlü olacak,” Bu cümle size bir yerlerden tanıdık geliyor mu? Hayatınızın bir yerinde mutlaka bu cümleyi duymuşsunuzdur. İşte herkes Andy Warhol’u bilmese bile onun bu ikonik lafını biliyordur.

Peki bu aykırı adam kimdir? Neden böyle bir başlık attım? Ve onu nasıl tanımlarız?

Aşırı küstah, çalkantılı bir hayatı olan ve fakir göçmen bir aileden gelerek Pop Art’ın öncüsü biri o. Size şu tarihte doğdu, ailesi bu işlerle meşgul, bilmem kaç kardeşi var diyerek anlatmayacağım onu. Gerçekten kim olduğunu, kendini nasıl var ettiğini anlatmak istiyorum.

Her ne kadar ressam olarak bilinse de, The Velvet Underground & Nico albümünde yapımcı olarak yer aldı ve grubun menajerliğini yaptı. Sanata ilgisini müzik ile bir araya getirdi ve bu albümde kapak olarak kendi çizimini kullandı. Albüm kapağı daha sonra Amerika pop art sanatı için ikonik hale geldi.



Call me Drella!

Etrafındakiler onun pasif agresif kişiliğine atıfta bulunmak için ‘Drakula’ ve ‘Sinderella’ isimlerinin birleşimi olan Drella lakabını taktılar. Drella lakabı onun Dr.Jekyll ve Mr. Hyde ortasındaki kişiliğini de yansıtıyordu. Hatta Velvet Underground’dan iki sanatçı Warhol’un anısına Songs For Drella adında bir albüm bile yayınladı.


Pee my painting!

Warhol gerçekten çığır açan bir ressamdı. Resimlerini oksitlemek için idrar kullanırdı. Oksitlenmişler adında soyut eserler sergisinde kullandığı boyaları idrarla karıştırır ya da arkadaşlarından tuvale işemelerini isterdi. İnsan idrarında değişiklik gösteren ürik asit miktarı resimlerde farklı tonları yakalamasına sebep oldu. Sergideki resimlerinden bir tanesi 2008 yılında neredeyse 2 milyon dolara satıldı.


Wig collector!

20'li yaşların başlarında kelleşmeye başlayan Warhol saçını kapatmak için peruk kullanmaya başladı. Gümüş renkte peruklar tercih eden Warhol bir koleksiyoner kadar peruk sahibiydi. Daha sonra bir sergisinde kendi portrelerini sergiledi ve böylece peruk kullandığını ifşalamış oldu. Warhol’un mor temalı bir portresi 2010 yılında 32 milyon dolara satıldı.


Drink me!

Andy Warhol gerçekten Pop Art’ın büyük öncülerindendi. Pop Art geleneksel sanatın dışına çıkan bir akımdı ve Warhol’un kişiliği ile direkt uyuyordu. Birçok eseri Amerika’da büyük sükse yapmıştı, fakat benim en sevdiğim ikonik eserlerinden biri çorba konserveleridir. 1962’de ilk defa sergilediği ‘Campbell’s Çorba Konserveleri’ ile tarzını ve adını pekiştirdi. Eser, Campbell Soup Company tarafından piyasaya sürüldü ve tüm çorba konserve çeşitlerinin resmedildiği 32 tuvalden oluşuyordu.


Feminism is killing me!

1968 yılında Valerie Solanas tarafından silahla göğsünden vuruldu ve iki ay hastanede yaşam mücadelesi verdi. Solanas, Warhol’un 1967 yapımı I, a Man filminde rol almış ve Warhol’un kendi hayatı üzerinde çok fazla kontrolü olduğunu savunmuştur. Solanas, hükümeti devirmek ve erkekleri saf dışı bırakmak için böyle bir şey yaptığını itiraf etmiş, ve bu olaydan sonra da kendisine paranoyak şizofreni tanısı konulmuştur. 1987’de safra kesesi ameliyatı olan Warhol daha sonrasında kalp krizinden ölmüştür, ölümünün arkasında yaralanmanın da etkisinin olabileceği düşünülmektedir.





Comments


bottom of page