top of page

Hangover Olmaktan Kurtulun!


 

Hepimiz alkol aldıktan sonra sık tuvalete gittiğimizi fark etmişizdir. Aslında bu durumun nedeni alkolün dehidrasyon etkisidir. Daha basit tabirle anlatmak gerekirse karaciğerlerimiz vücudu alkolden temizlemek için su kullanır haliyle su ihtiyacı artar. Eğer temizlik için yeterli su takviyesi sağlanmazsa dokulardan ve hatta hayati organlardan bile su çekebilir. Bu da ertesi sabah şiddetli baş ağrılarına ve yorgunluğa sebep olur.


Demem o ki akşamdan kalmalığı, olmadan engellemek en iyisidir. Bunun için de yapabilecekleriniz belli: Bol su tüketimi ve tabii fazla içmemek.


Ama diyelim ki hararetli bir geceydi kendinizi kaptırıp alkolü biraz fazla kaçırdınız, ertesi sabah feci bir baş ağrısı ve bitkinlikle uyandınız bu durumda ne yapacaksınız?


BOL SU TÜKETİN



Yukarıda bahsettiğim gibi alkol su ihtiyacını arttıracağı için ‘’hangover’’ sabahlarda su içmek kendinize gelmenize yardımcı olacaktır.


KAFEİNDEN KAÇININ


Su veya meyve suyu gibi içecekler sıvı kaybını giderirken; kafeinli içecekler, alkollü içeceklere benzer şekilde daha fazla sıvı kaybetmenize neden olur. Bu nedenle ‘’hangover’’ sabahlarda, ayıltması umularak kahve tüketmek yaraya tuz basmak gibidir. Kafeinin tansiyonu yükseltme özelliği de aynı şekilde yararınıza değildir ve akşamdan kalmalık belirtilerinin artmasına neden olur. Bu nedenle alkol sonrası sabahlarda kafeinli içeceklerden kaçınmalısınız.


POTASYUMCA ZENGİN BESİNLER TÜKETİN



Alkol alınca sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedersiniz bu da yalnızca sıvı kaybı değil potasyum kaybı anlamına da gelir. Vücudunuz potasyum bakımından fakirleşirse kendinizi yorgun ve bitkin hissedersiniz. Bu yüzden ‘’hangover’’ sabahlarda potasyum bakımından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir.


DİNLENİN-UYUYUN


Alkollü bir şekilde uyurken bedenin tamamen iyileşmesi için uykunun REM evresi yeterli olmayabilir. Bu yüzden akşamdan kalmalığı tedavi edecek en iyi yöntemlerden biri de tekrar uyumaktır.


 

Comments


bottom of page