top of page

Filmlere İlham Veren Sanat Eserleri


 

Çoğumuzun severek izlediğimiz filmlerin bilinen büyük tablolardan ilham alınarak günümüze aktarılan hislerle oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Tüm sanatseverler, sanata meraklı ve sanata gönül vermiş değerli okurlarımız için derledim. Martin Scorsese'nin 'Zindan Adası' (2010) filmi ve Gustav Klimt'in 'Öpücük' (1908) adlı eseri:

Terry Gilliam'ın 'Baron Munchausen'in Maceraları' (1988) adlı filmi ve Sandro Botticelli'nin en çok konuşulan eseri 'Venüs'ün Doğuşu' (1480-1486) :


Bağımlı olduğu alkol durumuyla mücadele halindeyken, ailesiyle gittiği, şehirden uzakta olan bir otelin kış zamanlarındaki bakıcılığını üstlenen Jack Torrance üzerinden müthiş bir psikolojik korku atmosferi kuran The Shining, Stanley Kubrick’in dehasının en önemli ürünlerinden biri. Stephen King’in romanından uyarlanan filmin kurduğu korkutucu atmosferde, görsel imgelerin de payı büyüktür. Kubrick her zaman olduğu gibi replikten ziyade görsele odaklı biridir anlatımda. Özellikle, filmde görünen ikiz kardeşler sinema tarihinin en akılda kalıcı imajlarından biri olarak hafızalarda yer etmiştir. Stanley Kubrick, bu ürpertici ikizlerin görünümü için Diane Arbus’un 1960’larda çektiği bir fotoğraftan esinlenmiştir.

Çoğu filmde küvette ölüm sahnesine tanık olmuşsunuzdur. Yıkanmayı ve arınmayı temsil eden küvet ve kan ikilisi, bu sefer Jacques-Louis David’in 1793’te yaptığı The Death of Marat adlı eserle sinema dünyasına ilham olmaya devam ediyor. Ressamın lider devrimci arkadaşı Jean-Paul Marat’ın ölüm anını konu edinen bu eser, Fight Club (Dövüş Kulübü) ve The Godfather II filmlerindeki bu sahnelere zenginlik kattı ve katmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Luc Besson'un 'Beşinci Element' (1997) isimli filmi ve Frida Kahlo'nun 'Kırık Sütun' (1944) tablosu:



Görsel alıntıları: https://tr.pinterest.com/pin/499407046151662452/ https://www.ekphrastic.net/ekphrastic-journal/without-hope-by-kate-copeland https://www.artstation.com/blogs/davinsaputra/7GwB/making-of-the-death-of-marat https://www.gazeteduvar.com.tr/kitap/2019/02/03/kendi-trajedisiyle-doganlarin-fotografcisi-diane-arbus https://fineartamerica.com/featured/birth-of-venus-sandro-botticelli.html

 

Comentarios


bottom of page