top of page

Etkileyici Bir Diksiyon "Bu Kadar Kolay"


 

Mer-ha-ba-lar sevgili Per'manence okuru. Sağlıklı iletişim kurmanın, karşındakini etkilemenin, grup içerisinde lider konuma gelmenin diksiyon ile bağlantısını hiç düşündün mü? Sıkı dur ve okumaya devam et! Hayatının her noktasında verimli olacak bir yazı ile birliktesin. Keyifli okumalar...



Diksiyon nedir?


Konuşmada ve okumada seslerin, kelimelerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarının açık ve anlaşılır olmasına dikkat eden konuşma biçimi; düzgün söz söyleme sanatıdır. (TDK) Söylemek istediklerinizi etkin bir şekilde iletmenizi sağlayan diksiyon, toplum içerisindeki saygınlığınıza kadar etki etmektedir.


Şimdi düşünmeni istiyorum. Yabancı biriyle konuşurken seçtiğin kelimeler, ses tonu ve düzgün telaffuz isteği ile günlük yaşantındaki seçimlerin arasında fark var mı? İş görüşmelerinde, ciddiye aldığımız bir konuda toplum önünde konuşurken ya da kendimizi beğendirmek istediğimiz bir ilişkinin ilk zamanlarında konuşurken en iyisini yapmaya çabalarız. Harfleri yutmak istemeyiz ancak heyecandan bir bakmışız kelime yok. Ya da en etkileyici ses tonunda konuşmak isterken bir türlü ayarlayamayız. Düzgün diksiyonu günlük yaşantımıza indirgemediğimiz için savaşır dururuz kelimelerle... Oysa ki çevremizde güzel konuşan birini görünce nasıl da hayran oluruz. Peki Türkçenin her zaman kolaylıkla güzel konuşulabileceğini biliyor musunuz?


Hızlanan hayatlara yetişebilmek için konuşmamız da hızlandı. Yörelerin kendilerine özgü söylemleri zaten vardı. Yabancı kültür popülaritesi de arttıkça cümlelerimiz Türkçe başlayıp başka bir dille son bulmaya başladı. Tüm bunlar ve bir çok etken ile elimizde kendini ifade edemeyen insanlar kaldı. Hız duyguyu öldürdü, vurgu yok oldu. Yabancılaşma hevesi kelimeleri öldürdü, harfler bir bir yok olmaya yüz tuttu. Sosyal medya yazılı iletişimde kendi devrimini yaptı ancak bize hiç yaramadı. Bugün kısaltmaları kullana kullana doğrusunun yazılışı unutulan kelimeler var.



Şimdi konumuz önemli gördüğün gibi, el ele verip neler yapabiliriz bunlara bakalım;


1) Diksiyon tekerlemeleri çalışabilirsin.


2) Nefes egzersizleri yapabilirsin.


3) Sesli olarak kitap okuyabilirsin.


4) Çene - dil - dudak egzersizleri yapabilirsin.


5) Diksiyon eğitimlerine katılabilirsin.


6) Konuşma hızına dikkat edebilirsin.


Konuşurken dudaklarını kullanmalısın, kelimeler özgürce karşıya ulaşmalı ve en anlaşılır şekilde mesajı vermeli. Ayna karşısında a - x - u harflerine çalışabilirsin. Sesli olarak harfleri tek tek çıkarırken dudaklarını serbest bırakıp egzersizi tamamlayabilirsin. Farklı tekerlemeler ile diksiyon çalışırken ailenle ya da arkadaşlarınla vakit geçirip eğlenceye çevirebilirsin. Kitap okumaya özen göstermelisin kelime dağarcığın geliştikçe konuşmanın anlaşılırlığı artacaktır. Önemli olan konunun önemini anlaman ve hayatında küçük değişiklikler yapman. Etkileyici bir diksiyon seni bir adım daha öne taşıyacak.



Örnek Tekerlemeler


*Ecelerin Eceabat’taki evlerindeki tekir kedi, tenceredeki elli dirhem eti kendi kendine yedi.


*Ürdünlü ünlü üfürükçü Üryani, Ünye, Ürgüp üzerinden ülküdeşlerine, üstüpü, üstübez, üvez, üzüm, üzengitaşı ve üzünç götürürken, Üveyik’ten ürüyerek, üvendirlerini sürüyerek yürüyen üçkağıtçıların ürküntü üreten ünü batasıca ünlemleriyle ürküverdi…


*Pohpohçu pinti profesör pofur pofur pofurdayarak hınçla tunç çanak içinde punç içip pülverizatör prospektüsünü papazbalığı biblosunun berisindeki papatya buketinin bu yanına bıraktıktan sonra palas pandıras Pülümür’le Pötürge’den getirdiği porsuk pötikare pöstekiyi Paluluların pıtırcık pazarında partenogenez pasaparolasıyla pervasız pervaz peyzajını ve peronospora pestenkerani pestilini posbıyıklı pisboğaz pedagoga Pınarbaşı’nda beş peşkirle peş peşe peşin peşin peşkeş çekti sonra da pılısını pırtısını topladı.


*Kikirik kuşçubaşının kilimci kirlozu kuşbaz Kurut Kuşadası’na kukumav kuşu götürüp kişiliksiz kuskusluya vermiş.


*Al bu takatukaları, takatukacıya takatukalatmaya götür. Takatukacı takatukaları takatukalamam derse, takatukacıdan takatukaları takatukalatmadan al gel.


Not: Tekerleme çalışırken ezber yapmaktan ziyade bir kağıda yazıp oradan sesli olarak okumaya çalışın. Bunu yaparken dilinizin altına kalem koyarsanız dil kaslarınızı da çalıştırmış olursunuz. Dil kaslardan meydana gelir ve diksiyonumuzun gelişiminde dil kaslarının gelişimi de önemlidir.

 


1 Comment


Yasin Gökbudak
Yasin Gökbudak
Aug 29, 2021

Güzel bir pazar okuması oldu. Güzel yazıların devamını dilerim

Like
bottom of page